Идеи на студенти ще обновят двора на княжевския храм "Св. Пророк Илия"

-

Снимка: http://hramsvetiilia.com/

 

Студентите от катедра "Градоустройство" в столичния университет по архитектура, строителство и геодезия проведоха конкурс-изложба за курсов проект, съобщават от университета.

Темата на проекта беше "Ландшафтна архитектура на обществена сграда/комплекс – храм „Св. Пророк Илия“, кв. Княжево, София. В изложбата взеха участие 5 проекта, в които четвъртокурсниците от специалност "Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране" представиха своите идеи за организация на дворното пространство на храма. Със своята богата дървесна растителност и раздвижен терен той предлага интересни възможности за обемно-пространствени решения.

Целта е дворът около храма да стане приятно място за беседи и да допълни функциите на храма, като запази синхрон с духовната красота на църквата. Необходимо е да се развие флорално богатство от местна цветна растителност, да бъдат изградени беседки, кътове и детска площадка, смятат младите архитекти.

На базата на представените решения и мнението на църковното настоятелство, съгласувано със Софийска митрополия, са възприети определени елементи както и тяхното разположение в дворното пространство като окончателно решение за бъдеща реализация.

Сградата на княжевският храм е била завършена през 1893г. и на 20 юли същата година храмът бил осветен от Софийския митрополит Партений. Знае се, че след Освобождението от турска власт сред жителите на софийското село Бали Ефенди (преименувано в Княжево през 1881г.), които дотогава се черкували в Бояна или Горна баня, възникнала идеята да построят свой православен храм. След разногласия относно най-подходящото място за издигане на храма надделяло предложението той да бъде построен върху мястото на старата джамия, която според някои данни била срутена към 1886г. В двора на храма, само на няколко метра от сградата на църквата, и до днес стои гробницата на Бали Ефенди. На два пъти тя е била обект на палежи от неизвестни лица. В двора на храма има и войнишки паметник, който беше почистен и обновен от доброволци през лятото. Архитектурата на княжевската църква е изключително самобитна и няма аналог у нас, посочват от университета.

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Децата от район "Витоша" посрещат 1 юни с карнавал...

Пъстър карнавал организират от район "Витоша" по повод Деня на детето - 1 юни. От районната администрация канят малки и...

Прочети още keyboard_arrow_right