Арх. Панталеев и компания на обучение в Панагюрище (ВИДЕО)

photo_library
 • Водната стена на пл. Гарибалди

  Снимка: Столица.bg

 • Водната стена в центъра на Панагюрище

  Снимка: You tube

От АДА официално ще защитават Водната стена на "Гарибалди", след като предадат обекта

Ремонти, зони, улици, пл. "Гарибалди", водна стена и накрая демонтаж и котешка тоалетна. Обиден е авторът на водната стена арх. Иво Панталеев. Много е обиден! Но на кого? На столичани, които не харесаха водната му стена, на кмета, наредил да се махне или на всички онези с чувство за хумор, които отидоха и поднесоха цветя и запалиха свещички пред авторското произведение на архитектурната мисъл?

Няма място за сърдене, когато става въпрос за публични средства и по-конкретно за парите на европейските данъкоплатци. Това обаче не е първия случай на арх. Панталеев. Сигналната лампа трябваше да му светне още с поставянето на настилката в градинката на "Седмочислениците". Още преди зимата столичани заявиха претенции към ремонта, къде основателни, къде не. И ако плочките на "Седмочислениците" са като тези на пощад  в Мюнхен, както обясни арх. Панталеев, то водната стена на пл. "Гарибалди" не е като тази на площада в Панагюрище.

Преди да започне арх. Панталеев и компания, всички от АДА трябваше да отскочат на петдесетина километра от София. В Панагюрище все нещо щяха да научат за фонтани, водна стена, светлини и т. н. Още повече, че и техническото изпълнение на водната стена на "Гарибалди" е на същата фирма от Варна - ВАЛ ДИМ, която сътвори чудесата в Панагюрище.

Архитектът продължава да е обиден и нито веднъж не излезе да обясни, за да защити проекта си. Вместо него това се опитаха да направят малцина столичани, които одобрително клатеха глава, че всичко е хубаво, защото е ново. Някой се скри от медиите като издирван терорист. "АДА има професионална отговорност и ще продължи с „пълен ангажимент работата си до окончателната реализация на проекта. Решени сме да отстояваме правото си на автори и да направим максимално възможното, за да съхраним неговата цялост", заявяват от АДА в citybuild.bg. До завършването на проекта архитекти и проектанти ще се въздържат от медийни изявления. Пред журналистите те ще коментират работата си след приемането на обекта от Столична община, обещават в изявление от архитектурното студио.

Водната стена в центъра на Панагюрище има 30 цветови комбинации, ползва 150 кубика, оборотна, която се превръща във феерия от водни струи. Максимална височина на водната струя е 4,5 м. За реализацията са ползвани 37 помпи, 150 дюзи, 100 прожектора и около 4 км кабел. За цялата прелест на водната атракция е поставена автоматика, която се ръководи от компютърни устройства, а това гарантира синхронът между осветление и музика.

Цялият проект от процедури, поректиране и реализиране отнема 6 месеца. "Там нещата се случиха по най-правилния начин - една и съща фирма от проектиране до реализация", заявиха пред Столица.bg от фирмата изпълнител ВАЛ ДИМ.

Затова не е зле проектанти и архитекти, учили, преучили и специализирали по света да не пренебрегват Панагюрище. Не за друго, а после гражданите да не поднасят цветя, да не палят свещи и да не превръщат труда и творбите им в гробове.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (35%, 217 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (20%, 125 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (33%, 200 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 63 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (2%, 10 Гласове)
Общо гласували: 615 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИ......

Съдбата на емблематичната за София Централна баня ще се обсъжда днес, онлайн от 17 часа. Заданието за провеждането на ко...

Прочети още keyboard_arrow_right