До дни тръгва разширяването на околовръстното от “Цариградско” до “Младост”

Изграждане на път

Снимка: Столица.bg

До няколко дни е възможно да стартират дейностите по разширяването на околовръстния път на София от “Цариградско шосе” към кв. “Младост”. Това стана възможно след като Комисията за защита на конкуренцията е отхвърли жалбата срещу избрания изпълнител. Решението е взето от КЗК в края на миналия месец, съобщава вестник 24 часа. То може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който изтича на 13 май.

Ако до тогава няма възражения, ще започне реалното строителство. Последната жалба бе подадена от “Трейс груп холд” срещу избора на “ГБС - Инфраструктурно строителство” за изпълнител на участъка от “Цариградско шосе” до пътен възел “Младост”. Най-ниската цена за разширението е била подадена именно от “Трейс груп” - 95,5 млн. лв, но те са получили само 28 точки по техническата им оферта. Обществената поръчка за 6-километровия участък е на стойност 123 млн. лв, със срок за изпълнение от 910 дни. Според КЗК предложена от “Трейс” цена е по-ниска с повече от допустимите по правилата 20% спрямо офертите на останалите участници. “Това е много важен участък, тъй като ще облекчи чувствително връзката между магистралите “Струма” и “Тракия” и движението на транзитния трафик”, коментира пред вестникът шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски.

Трасето е последното останало за изграждане от Южната дъга на околовръстният път. То ще бъде с две платна по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица и две локални платна с тротоари. Пресичането на отсечката с другите пътища ще става чрез четирите пътни възела “Стар Лозенски път”, “Патриарх Герман”, “Самоковско шосе” и “Младост”. В плана е залегнало и изграждането на 3 пешеходни надлеза и мостове над реките Искър и Кална. Също така е предвидена и реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и преместване на инженерни и телекомуникационни съоръжения и други.

От Столичната община вече са прехвърлили всички имоти, през които ще минава новото трасе на държавата. Все още обаче тече процедура по отчуждаване на частните терени. За да бъде завършено изцяло разширението на околовръстното шосе остава само изграждането на отсечката в западната част между бул. “България” и магистрала “Люлин”.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
 • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
 • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
 • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
 • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
 • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Движението по бул. “Искърско шосе“ е възстановено(СНИМКИ)...

Столичният кмет Йорданка Фандъкова направи инспекция на бул. „Искърско шосе“, съобщават от Пресцентъра на Ст...

Прочети още keyboard_arrow_right