Коронавирусът забави възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София

Коронавиръст забави възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София

Снимка: Google.com

Общинският съветник Петко Димитров задава пет въпроса за започването на ремонта

Пандемията от COVID-19 забави и отложи във времето възстановяването на порутената къща на Райна Княгиня на столичната ул. Софроний Врачански 119 в район Сердика-Столична община.

Ремонтът трябваше да започне през април т. г., но и до ден днешен къщата продължава да е в окаяно състояние. На Софроний Врачански 119 е живяла Райна Княгиня в София.

"Къщата е изчистена и подготвена да се започне ремонтът. Охранява се със СОТ, но заради коронавирусът работата се забави. Паметната плоча също е прибрана и боклуците са изхвърлени", обясниха пред Столица.bg от община Сердика.

През следващите дни ще има среща на кмета на Сердика инж. Тодор Кръстев с представител на фондация "Хистореон", която направи дарение и то беше пирето от СОС. Дарението е на стойност малко над 400 000 лв., но се изразява в работа и строителни материали. Иначе всички строителни книжа са подготвени. Най-вероятно от фондацията имат проблем със парите.

За историческата къща питане към кмета Йорданка Фандъкова отправи общинският съветник от БСП Петко Димитров, тъй като жителите в района отдавна очаквали възстановяването на къщата на Райна Княгиня, която се предвижда да стане музей.

Издаденото разрешение за строеж №37 е от 26.2.2019 г. и осигуреното финансиране, под формата на дарение – труд и услуги, е с прогнозна стойност 402 038.25 лв., което е прието от Столичния общински съвет с решение №623 от 25.7.2019 г.

Въпросите на общинсикя съветник са: На какъв етап е изпълнението на договора с дарителя? Дали и как се изпълняват клаузите по този договор? Каква организация е създадена за осъществяване дейностите по контрола върху извършването на строително-монтажните работи? Кога ще завърши реставрацията? Кога ще бъде открит музея на Райна Княгиня и на акушерството?

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират водата в Орландовци и Изток...

Планови ремонти на „Софийска вода“ в сряда, 28 октомври, ще наложат спирането на водата в някои столични рай...

Прочети още keyboard_arrow_right