Премахнаха оградата край "Седмочислениците" по ул. "Шишман" (СНИМКИ)

photo_library
 • Ремонтираната ул. Шишман покрай "Седмочислениците"

  Снимка: Фейсбук

 • Локви по ремонтираната градинка на "Седмочислениците"

  Снимка: Столица.bg

Дъждът е най-сигурния тест за качеството на ремонта по "Граф Игнатиев"

Строителните огради край църквата "Свети Седмочисленици" на ул. Цар Иван Шишман, похвалиха се живеещи и собственици на заведения в района. Те са доволни, че най-после улицата е отворена и разчистена от строителни материали. Ремонтът не е приключил окончателно, но гражданите вече спокойно могат да се придвижват. Преди да се премахнат загражденията там имаше около пътека, широка около метър, която не позволяваше да се разминават хората. Сега очакванията са, че бизнесът ще се съживи и търговците ще си върнат загубената по време на едногодишния ремонт на "Граф Игнатиев", клиентела.

В началото на тази седмица Експертният съвет към НАГ одобри и новия вид ограничители по трамвайното трасе на "Графа". "Не са ни викали и не са ни питали за мнение", отсече вчера един от архитектите на проектанта А.Д.А. пред Столица.bg. А те трябваше да дадат съгласие за промяната на ограничителите, тъй като са автори на проекта и е техен авторския надзор.

За третата подмяна на ограничители бе избран болард от чугун. Другото предложение бе габър, но не получи одобрението на експертите за пътна безопасност. Проектантите на реконструкцията са били поканени на обсъждането, но не са присъствали и са изпратили писмено становище, научи Столица.bg. В него ясно заявявали, че искат ограничителите - т. нар. перки на акули да останат по "Граф Игнатиев". За да станат по безопасни върху тях щели монтират кръглите лъскави кабъри, които щели да привличат вниманието. Така опасните ръбове на перките, на които се нараниха граждани при падане, ще станат по-видими за пешеходците.

Все още няма нито един приет от Столична община обект от реконструкцията на Зона 2. Компромис няма да има и няма да се плаща за некачествено изпълнение, обеща в понеделник зам.-кметът Дончо Барбалов. Падналият дъжд обаче се оказа най-сигурният тест за качеството на ремонта. Локви се образуваха по "Графа", в градинката на "Седмочислениците" и други отсечки от ремонта. След като водата се отече се видяха оставените от строителя незапълнени фуги.

 

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (52%, 149 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 80 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (11%, 32 Гласове)
Общо гласували: 284 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 552
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Смених ограничителите на "Граф Игнатиев" заради безопасността на хората

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" трябва да приключи до края на май. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV. Ако строителните дейности продължат след този период, фирмата изпълнител ще дължи неустойка от близо 200 000 на ден за закъснението. "Въпреки проектантското решение за ограничителите аз се намесих и смених вида им.Направих това заради безопасността на хората. Настоях за такива елементи, които да са сигурни за гражданите и да ограничават движението на трамваите", каза Фандъкова  Кметът подчерта,че в момента "Граф Игнатиев" продължава да е със статут на строителна площадка. И работите на екипите ще продължат до тогава, докато майсторите не изпълнят всички предписания. Фандъкова коментира и казуса с небостъргача на фирма "Артекс". Според нея "Златен век" не е законна сграда, след като главният архитект не е удължил разрешителното за строителство. По-малко от една година се строи незаконно на мястото, допълни тя. Специалистите на Столична община твърдят, че разрешителното е изтекло в края на 2018 г. Било е заложено строителство на доста по-ниска сграда. Към момента е спряно строителството на място. "Към момента няма законово изискване главният архитект Здравко Здравков да изрази официално писмено становище. Не сме институцията, която контролира строежа, а само средата. Отговорността е на ДНСК", подчерта кметът на София.   Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Спират водата в „Христо Смирненски“, „Хаджи Димитър“ и Кривина...

Ремонтни дейности по водопроводната мрежа ще наложета спирането на водата в някои райони на столицата на 18 април, четвъ...

Прочети още keyboard_arrow_right