Възстановяват 10 км жив плет по трамвайното трасе на “Тотлебен“ и „Цар Борис III”

-

Снимка: Столична община

Над 9500 м жив плет от вида „птиче грозде“, разположен от двете страни на обособеното трамвайно трасе от пл. "Руски паметник" до сп. "Охрид", ще бъдат изцяло възстановени в хода на строително-ремонтните дейности на трамвайното трасе, които протичат в момента, съобщават от Столична община.

Независимо от цялостната модернизацията на трамвайния път, характерът на историческия образ на булеварда със специфичния силует на растителността, ще бъде изцяло запазена и възстановена.

„Емблематичният жив плет, характерен за обособеното трамвайно трасе по булевардите „Тотлебен“ и „Цар Борис III” предстои да бъде изцяло възстановен. Тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние ще бъде запазена, а там където е необходимо – тя ще се допълни и обогати с нова от същия вид. Със завършването на ремонтните дейности по трамвайното трасе в края на 2023 г. живият плет ще бъде напълно възстановен“ – подчерта зам.-кметът по строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов при редовното си посещение на строителния обект днес.

Живият плет по линията на трамвай № 5 е с ширина между 40 и 50 см и в пълнотата си ще наброи над 86 000 корена от „птиче грозде“. След окончателното завършване на ремонтните дейности по трамвайното трасе, от двете страни на живия плет, ще бъде монтиран тръбно-решетъчен парапет.

Реконструкцията на релсовия път от ухо „Съдебна палата“ до ухо „Княжево“, както и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) за него, се реализират от Столична община по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обявиха обществена поръчка за изграждане на булеварди от Третия г......

Столична община обяви конкурс за дългоочакваното изграждане на продължението на бул. "Т.Каблешков" към "Симеоновско шосе...

Прочети още keyboard_arrow_right