Начална страница / Събития и свободно време / Чудотворна икона идва в София

Чудотворна икона идва в София

BTV съобщи за чудотворна икона, която пристига днес следобед в София. Иконата е на Св. Богородица и е копие на Иверската чудотворна икона, която се намира в Света Гора.

Според разказите на свещеници, копието е осветено и докоснато от оригиналната икона, а то също е от Светогорски манастир и е рисувано от монасите там. Преди година копието на чудотворната Иверска икона е било в манастира „Св. Панталеймон” край село Смиров дол и е направило доста чудеса. Всеки отивал със своята болка, но и искрена вяра в чудото, което ще направи иконата. Отивали жени, надяващи се за деца, за които дори медицината не давала надежда, неизлечимо болни. По думите на свещениците, тя помага дори на бедни, изтерзани хора. Всеки може да се помоли за чудото, което очаква.

Копието на чудотворната икона на Богородица ще бъде в София за четири дни. По време на службата днес, в 17.00 ч., в храм „Св. мъченица Параскева” в София, иконата ще бъде изложена и вярващите ще могат да й се поклонят и да я помолят да стори чудото за тях.

Иверската икона на Божията Майка има интересна история за пристигането си в Иверския манастир. Монаси от манастира я видели да се носи по водата изправена. Огнен стълб, издигащ се над иконата достигал до небето. Събрали се монасите и от другите манастири, но колкото пъти се опитвали да я извадят от водата, толкова пъти тя се отдръпвала. Чакала определен монах да я извади, сама си го избрала. Това сторил монахът Гавраил, който се хранел с треви  и пиел само вода. Той я извадил като ходел по водата, все едно ходел по суша. Няколко пъти иконата на Божията Майка била внасяна в манастира и няколко пъти я намирали на оградата на манастира. Тя се явила в съня на същия монах Гавраил и му казала, че тя ще пази тях, а не те нея. Тогава монасите изградили малък храм посветен на Богородица и поставили иконата вътре.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

НАТФИЗ

С три представления и билети от 4 лв. НАТФИЗ ще отбележи Нощта на театрите

Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) ще отбележи Нощта на театрите на 17 ноември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *