Начална страница / Събития и свободно време / Поредицата „5 минути София – музеите на София“ с нови епизоди

Поредицата „5 минути София – музеите на София“ с нови епизоди

Документалната поредица “5 минути София – музеите на града” има още осем готови епизода, чиято премиера ще бъде на 15 януари 2018 година от 19 часа в кино “Одеон” София. Това е поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на столицата.

Късите филмчета ще представят по атрактивен начин на зрителите Националният военноисторически музей, Националният политехнически музей, Музеят на социалистическото изкуство и Софийската градска художествена галерия, съхраняващи, опазващи и популяризиращи културното ни наследство.

От всеки от музеите ще бъдат показани експонати с любопитна история. Например, каква е тя за фелдмаршалския жезъл на Цар Борис III и къде се намира той. Кои са създателите на първата българска телевизионна камера, на изчислителната машина “Елка”. Каква е съдбата на рубинената петолъчка, свалена от Партийния дом в София. Късометражните филмчета, поднесени по този начин, ще провокират интереса на столичани и гостите на София към музейните институции.

Зрителите ще се срещнат с историята и културата на София през вековете. Ще се запознаят с изкуството на траките, проектите на римляните за инфраструктурата на селищата им, художествените занаяти и живописта на българите преди векове, мюсюлманските разрушения и градежи на наша територия, религиите – тяхната борба и съжителство. “5 минути София” представя на зрителите стремежите, усилията на съвременниците ни да вземат най-доброто от Европа и да построят своята столица. Късите филмчета по атрактивен и динамичен начин показват истории, снимки, архивни кадри, рисунки, анимации, колажи и комикси. Сгъстената атрактивна информация провокира зрителския интерес. В деня на премиерата филмчетата ще бъдат “качени” на каналите за видеосподеляне Vbox7 и YouTube, на страницата във Facebook и в програмите на БНТ.

От 2012 година досега екипът на “Камен Во студио” излъчи шест сезона с 42 епизода. Режисьори на поредицата са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Тя се осъществи с помощта на: Програма “Култура” на Столична община, Минерални води “Банкя”, снимачна техника на “Фотопавилион”, партньорството с институциите на града, дарители, работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и много млади творци. Късометражните филмчета са гледани от над три милиона зрители в България и по света.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Горан Стефановски с почетно звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ

На 24 октомври от 10 ч. на Сцена 47 при Театър НАТФИЗ се организира тържествената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *