Начална страница / Събития и свободно време / София отдаде почитта си към Христо Ботев

София отдаде почитта си към Христо Ботев

Столичани и гостите на София тържествено отбелязаха 170 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. Церемонията се проведе пред бюст-паметника му в Борисовата градина.

Цветя пред паметника поднесе кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя каза, че Христо Ботев е личност благородна и величествена, чиято дейност е чиста и силна, а влиянието му върху нас е огромно. И колкото повече се вглеждаме в Ботев, толкова повече безусловното ни уважението и любовта ни към него става по-голяма. Гениален ум, твърдост на волята, пламенност, най-благороден характер и нежност на душата; сърце, което е открито за съчувствие; силни, но чисти страсти; живот, изпълнен с борба и дейност – това е Ботев, допълни Фандъкова.

Заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов говори за делото на Христо Ботев. Министерството на отбраната на Република България, Столичната община и Общонародна фондация „Христо Ботев“ са организатори на тържественото отбелязване на 170-годишнината от рождението на Ботев.

В Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева се ражда Христо, чийто живот е кратък. Само на 28 години Христо Ботев загива, но оставя изключително много за поколенията като поет и революционер. Продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски, Христо Ботев посвещава и дава своя живот – младост, сила, смъртта си за свободата на България.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Горан Стефановски с почетно звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ

На 24 октомври от 10 ч. на Сцена 47 при Театър НАТФИЗ се организира тържествената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *