Банката за майчина кърма в София и СУ "Св. Климент Охридски" с общ проект

Банката за майчина кърма в София и Су "Климент Охридски" с общ научен проек

Снимка: Столична община

Общинската Банка за майчина кърма и СУ „Св. Кл. Охридски“ спечелиха финансиране на научен проект, в който ще се изследва ролята на микробиома и състава на кърмата за цялостното здравословно състояние на човека, съобщават от Столична община.

Ръководител на проекта е  гл. ас. д-р Илияна Рашева, преподавател в Софийския университет. В научната работа ще участват и директорът на Банката за майчина кърма д-р Мария Русинова и специалистите от общинската структура, която единствена в България събира и предоставя майчина кърма за недоносени бебета с ниско тегло и различни заболявания. Партньор по проекта е и Националният център по обществено здраве и анализи.

Днес д-р Рашева и д-р Русинова се срещнаха със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и директора на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз на Столична община, за да обсъдят ползите от научния проект за работата на Банката за майчина кърма.

Познаването на микробиома на кърмата и чревния микробиом на новороденото са от изключително значение, тъй като могат да служат за диагностика на различни заболявания, както в ранен, така и в по-късен етап от живота на човека. Освен това редица фактори като микроорганизми и околна среда, могат да повлияят състава на микробиома на кърмата с отражение върху здравето на майката и бебето. Мащабно изследване, което да обхваща анализ на тандема майка/новородено до момента не е правено.

Продължителността на проекта е 36 месеца. Той е спечелен след участие в Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на Министерството на образованието и науката.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Повече от 500 проверки на строителни обекти извършиха през януари...

През първия месец от 2023 г. екипите на Столичен инспекторат извършиха над 500 проверки на строителни обекти. Най-много ...

Прочети още keyboard_arrow_right