Александър Николов: Топлофикация София е най-грозният пример на енергетиката ни

Александър Николов: Топлофикация София е най-грозният пример на енергетикат

Снимка: Столица.bg

Заради неефективни цени и доставки пазарният дял на "Булгаргаз" е намалял с повече от 25%, а общинското дружество не плаща за газ, събира пари и трупа дългове

Темата "Топлофикация" - София е много пряко свързана с енергетика, прокуратура, следствие и прочие. Челно трябваше да се сблъскам с всички аспекти на сектора. До края на 2022 г. могат да се проследят финансовите резултати на дружествата.

Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов пред БНР.

"Аз имах огромни очаквания и надежди, които се изпариха за съжаление с болка, че настоящият кабинет ще има смелостта да покаже реалното състояние на сектора, което завари. И това не се случи и защо не се случи? Аз имам отговор. Това, че се премълчаха проблемите, ще създаде политически проблем на изборите на тези, които ги премълчаха", прогнозира Александър Николов.

Той коментира, че „проблемите са много простички“: За електроенергия от нетен износител в огромни мащаби България се превърна в нетен вносител на ток. Първо заради забавена инвестиционна програма на много от дружествата, забавяне на средства по Плана и трето неефективно управление на дружествата в БАХ. Поради това и в резултат на либерализацията на цените на етапи, цените на тока ще се повишат.

„Вторият ефект е т. нар. газова политика или по-скоро на липса на такава. В резултата на изключително некомпетентност и корупция "Булгаргаз" е в плачевно финансово състояние и финансовият отчет не се публикува в Търговския регистър. Това се дължи на начина на сключване на договорите по текущи доставки. Политическите субекти, които твърдят, че са некорумпирани и прозрачни, се изплашиха да го публикуват. Създаде се комисия, която не произведе нищо. И не се правят стъпки да се предоговори или преразгледа“, коментира Николов.

Ситуацията той обясни с „когато държавно дружество с всичките си инструменти се управлява неефективно, това води до разместване на пазара на търговски субекти“.


„Поради това само за 9 месеца пазарният дял на "Булгаргаз" е намалял с повече от 25%. Когато губи, защото няма ефективни цени на доставки, единствените купувачи са тези, които не плащат", каза бившият енергиен министър.

И посочи : Най-грозният пример за това е "Топлофикация" - София. От разходната си част основно природен газ, тя не плаща и трупа дълг, които се прехвърля. Същевременно обаче – събираемостта от гражданите в София е изключително висока. Тоест приходите се получават, основната част от разходите не се плащат, а основната част от парите, които се харчат, са пряко контролирани. И какво се случва в последните дни на сглобката?

"Столична община е принципал на дружеството. Откъде на къде едно дружество в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по друг начин – климатици, пелети. Това и изкривяване в пазара и след това да бръкнеш в държавния бюджет, за да изчистиш ирационални практики, е странно", каза Александър Николов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

20 автомобила с камери ще следят за неправилно паркиране в София...

Контролът за неправилно паркиране в София се затяга, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Към днешна дата всички 2...

Прочети още keyboard_arrow_right