Честито, София! 142 години столица на България

Честито, София! 142 години столица на България

Снимка: Столица.bg

Днешният трети април отбелязва едно значимо събитие от историята на страната ни. Навършват се 142 години от обявяването на град София за столица на държавата. Според историците, когато решението е взето, в залата настава еуфория, че това са първите стъпки от изграждането на една силна и независима държава. Ретроспекция на важната дата и любопитни факти представят от Нова телевизия.  
 
Годината след Освобождението. Датата – 3 април. Софиянци свободно се движат по улиците. На всеки ъгъл ги чака тих и все още плах ентусиазъм, че земята, по която крачат е независима.
 
Междувременно в Търново се свиква учредително събрание. На масата сядат държавници и интелектуалци. Поставена е важна  цел – да се вземе решение къде ще е сърцевината на Княжество България. "Те са били въодушевени от самия факт, че избират столица на новата държава", посочва Марияна Маринова – завеждащ отдел „История, етнография и движими художествени ценности“ в Софийски исторически музей. Изборът не е бил лесен.
 
"София е имала по-скоро един провинциален селски вид. В това отношение като варианти за столица много по-добър облик са имали градове като Свищов, Русе, Пловдив, Велико Търново", разказва Маринова.  Но това, което се говори на събранието е, че София има изключително благоприятното местоположение.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират ново външно осветление на Народен театър „Иван Вазов“...

Ново външно осветление на Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде монтирано по повод 100-годишнината от кончинат...

Прочети още keyboard_arrow_right