Класация на Financial Times поставя София в топ Европейски градове и региони на бъдещето

-

Снимка: Столица.bg

София продължава да расте в класацията на Financial Times за привлекателност за чуждестранни инвестиции FDi Intelligence. Столицата отново попада в топ 10 „Европейски градове и региони на бъдещето 2023/24 г.” с високи позиции за трета поредна година. Това съобщи зам.-кметът по „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община Генчо Керезов.

Сред големите европейски градове, в категорията „Разходна ефективност“ София е класирана на 3-о място в Европа, като преди българската столица се нареждат единствено грузинската Тбилиси и турската Анкара.
В категорията „Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ българската столица е класирана на 7-а позиция и се изкачва с 10 позиции за последните 2 години. Така София е единственият български град, попадащ сред големите европейски градове на бъдещето, където живеят над 750 000 души.
В категория „Човешки капитал и начин на живот“ сред малките европейски области на бъдещето за 2023 г. София-град е класирана на 6-а позиция.

В категорията „Добри условия за бизнеса“ сред европейските области с население под 1,5 милиона души, София-град е на 7-о място.
София заема челни позиции в класацията на Financial times през последните три години в множество категории. „Участваме в проучването ежегодно, като агрегираме цялата необходима информация, за да представим столицата пред чуждестранни инвеститори. Разглеждат се иновативни, зелени и устойчиви политики на града, визия на общината за бъдещето, бизнес показатели, развитие на икономиката, отвореност на администрацията към бизнеса и др. За нас този скок в класирането е признание за усилията ни откакто има ресор

Дигитализация, иновации и икономическо развитие” , както и маркер за отличното ни сътрудничество със Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции,Българска Агенция за Инвестиции, всички асоциации и организации на българския и софийски бизнес и тяхната растяща ефективност.“, каза зам.-кметът Генчо Керезов.

В класацията на fDi Intelligence биват оценявани и перспективите за развитие пред европейските области. При разглеждане на 10-те най-високо оценени малки области в категорията „Разходна ефективност“ родни области доминират скалата.Сред европейските градове с население между 100 000 и 350 000 души, в категорията „Разходна ефективност“, Русе е класиран на първо място. След него е останал сръбският Крагуевац, а от 3-о до 7-о място заемат съответно българските области Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и София (област), докато София-град е на 9-ото място.

На област Стара Загора пък са признати заслугите за разработване на стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции, като областта заема 6-тата позиция в съответната категория.

 

Текст: Златин Дубаринов, Столична община

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Двуетажен автобус от пл. "Александър Невски" до НИМ за годишнинат......

Атракционна линия ще вози столичани и гостите на града от пл. "Александър Невски" до Националния исторически музей. Пъту...

Прочети още keyboard_arrow_right