Обсъждат спиране на държавните помощи за дърва и въглища в София и в страната

-

Снимка: Столица.bg

Водят се разговори за спиране на държавните помощи за дърва и въглища за социално слабите граждани. Това съобщи от парламентарната трибуна Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

От думите на Сандов стана ясно, че въпросът се обсъжда със социалния министър Георги Гьоков. Причината е проблема с качеството на въздуха, за който България вече бе осъдена още през 2017 година, тъй като в четири града нивата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно допустимите норми.

Министърът посочи, че примери от Европа показват как местни власти може да предприемат и по-сериозни мерки, за да се ограничи замърсяването на въздуха. По думите му, проблемът с качеството на въздуха не идва от законодателството, а от прилагането му.

По данни на Агенцията за социално подпомагане, през 2021г. най-много са отпуснатите целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) - 225 389, като 2 250 от тях са в натура. Общо 288 350 семейства са получили целева помощ и еднократна финансова подкрепа за отопление през тази зима, показват данните от агенцията.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Посланик Е. В. Митрофанова: Честит ден на свети Кирил и Методий (......

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова отправи видео поздравление на български език по случай 24 май във фе...

Прочети още keyboard_arrow_right