От "Софийска вода": Няма да има риск за водата на столицата заради кризата в Перник

вода

Снимка: Столица.bg

Няма риск от нарушаване на водоснабдяването в София, ако вода се пренасочва от язовир "Бели Искър" към Перник, обясни Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", цитиран от bTV.
 
„Нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. Ние наблюдаваме през цялото време в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани“, заяви Тренев пред камерите.
 
Той обясни, че стената на язовир „Бели Искър“ е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества. Язовирът може да бъде пълен около 80%, което са около 13 милиона кубика. Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична величина и ежедневно се променят. По данни от вчера в язовир „Бели Искър“ има 9 милиона кубика вода.
 
„Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „Искър“, а около 25% - от „Бели Искър“. При средна консумация от около 12 милиона кубика на месец в столицата означава, че от „Бели Искър“ получаваме между 2,8 и 3 милиона кубика“, поясни Тренев.
Той не отрече, че съществува риск за язовирната стена на "Бели Искър" при природни явления, които не зависят от хората.
 
"Конкретно не мога да отговоря на въпроса защо не е извършен ремонт до момента. Основният проблем в миналото беше собствеността. Текущото предписание за ремонт на стената е от 2016 г. Предвидените мерки са свързани с два идейни проекта, като единият е на „Софийска вода“, каза още изпълнителният директор на дружеството.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тече дезинфекция на подлези и обществени места...

Днес продължава извършването на дезинфекция на обществени пространства, спирки, рискови участъци, болнични заведения, це...

Прочети още keyboard_arrow_right