Отбелязваме 146 години от освобождението на София

-

Снимка: Столица.bg

146-ата годишнина от освобождението на София отбелязваме на днешния 4 януари.

По повод годишнината, в столичния Северен парк се организира възстановка на историческите събития, съобщават от район Надежда. Събитието ще се проведе в събота, 6 януари, от 13:00 часа, в Северен парк (вход откъм ж.к. "Свобода", ул. "Народни будители").

Организатор на събитието е районната администрация на "Надежда" и сдруженията "Национален съюз "Единение" и "Обединени Балкани". В историческите сцени ще се включат близо 60 участника от НС „Единение“, които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането. Събитието е с вход свободен за всички граждани и гости на столицата.

Сраженията за София започват на 31 декември при Горни Богров. Градът има стратегическо значение, тъй като е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. Към Софийското поле се насочват генералите Гурко и Раух с двадесет хиляди души от Западния отряд, а срещу себе си имат 15- хилядна турска част, командвана от Осман Нури паша. След като опожаряват селата Долни Богров и Ботунец, турските военни части нападат колоната на ген. Веляминов, чиито войници отразяват щурма на неприятеля и на 1 януари преминават в контраатака. В София ясно се чуват топовните гърмежи, а когато разбитата войска на Осман Нури паша, в която има много ранени, се завръща от сраженията, става ясно, че освобождението е близо. Ген. Гурко е посрещнат триумфално от радостните граждани, а в църквата „Света Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен. След битката при София Орханийската османска армия престава да съществува като организирана военна сила. Градът, посреща свободата без да е напълно опожарен и опустошен, както планира Нури паша. 

"Вярвам, че корените на един народ можем да открием в неговата история. Нашето минало е пълно с героични победи, значими дати и велики личности. Мисията ни е да ги предадем на децата на България, за да помнят и съхранят родната история и традици", отбелязва кметът на "Надежда" инж. Димитър Димов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Смениха директора на ДНСК, инж. Лиляна Петрова се връща на позици......

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова от длъжността началник на ...

Прочети още keyboard_arrow_right