Тема: празник

comment 0
visibility 611
празнични надписи

И автобусите в София се включиха в празника

Днес, любовта е навсякъде... по светофарите, във въздуха и... върху електронните табели на автобусите в столицата. Заедно със сърчицата по светофарите на столичния бул. „Витоша“, поздравителни надписи светнаха на табелите на автобусите от Столичен градски транспорт. За всичко това основен принос има Столична община.

comment 0
visibility 3007
Светофарите на бул. "Витоша"

Светофарите на бул.‘Витоша“ светят в унисон с празника

За поредна година от Столична община повдигат настроението с инициатива за празника на влюбените, съобщава БТВ. Светофарите на булевард „Витоша“ в столицата светят с формата на сърце тази сутрин. Така от Столична община създават допълниелно празнично настроение за Деня на влюбените. Това е случва за поредна година и се приема с радост от столичани.

comment 0
visibility 533
празник

Семейна щафета с шейни и конкурс за снежен човек на Витоша (СНИМКИ)

За четвърта поредна година „София – европейска столица на спорта“ и „Мачирски спорт“ организират Зимен семеен празник на Витоша. В местността Офелиите над Златни мостове тази неделя, 9 февруари, от 11.30 до 13.00 ч. ще се състоят няколко развлекателни снежни състезания и активности:     - отворен ски-слалом за юноши и деца (от 10 до 16-годишни)   - семейна щафета с шейни   - конкурс за направа на снежен човек   - състезание по теглене на въже   - конкурс за най-атрактивна визия на шейна   - снежен карнавал   Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията ще бъдат на място в деня на Феста от 9.30 ч. до 11.30 ч. на обособени пунктове от организаторите. Участието е със собствена ски-екипировка и шейни. Най-добрите ще бъдат отличени с предметни награди и медали.   Новото тази година е ангажиментът на „Мачирски спорт“ специалисти да обучават безплатно родителите как най-правилно да учат сами децата си да карат ски. Инициативата цели да се избегнат грешните първи стъпки на малчуганите в алпийските дисциплини и по този начин децата да могат бързо и стилно да се научат да карат ски. Наред с това по време на спортния празник ски и борд учители ще направят демонстрации и ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си.   Спецове в слоупстайла ще покажат майсторство от 11 ч. в изградената наскоро в долната част на по-дългата писта фънзона, където са оформени няколко атрактивни скока и препятствия. Сред тях ще бъде и Йордан Мачирски, бакалавър „Специалист по снежни спортове“ от НСА „Васил Левски“.   Програмата за Феста предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни надпревари и викторини. На голямата поляна ще се организират игри, битка със снежни топки, теглене на въже, конкурс за най-добра визия на шейна, за най-голяма снежна топка, за най-атрактивно претъркаляне в снега, за най-атрактивна карнавална визия, ще има планинарски песни на импровизираната сцена и забавни викторини с много награди и др. Организаторите са ангажирали специален ди джей, който ще забавлява децата докато професионални аниматори ще се грижат за доброто настроение и красивата визия на малчуганите.      

Реклама
comment 0
visibility 1119
автобус

Мероприятие в район „Нови Искър“ променя маршрута на автобус 28

От 11.00 до 17.30 часа на 14.02.2020 г. “Цeнтър за градска мoбилност” променя частично маршрута на автобусна линия № 28, както следва: Към с. Мрамор - от сп. „Площад „Мегдана” (с. Доброславци) по ул. „Стадиона” и по пътя за с. Мрамор до с. Мрамор, двупосочно. Това се налага заради празник, който ще се проведе в района, съобщават от Пресцентъра на СО. От 11.00 до 17.30 часа СДВР осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението, като при необходимост ще бъде спряно в района на пл. „Мегдана” в с. Доброславци.

comment 0
visibility 3530
метрото рожден ден

Повод за празник: Метрото на София навърши 22 години

  Софийското метро отбелязва 22-та си годишнина. На 28 януари 1998 г. тръгва първото влакче от сп. "Сливница" до "Константин Величков".   Оказва се обаче, че младото метро има интересна предистория, която започва през 1967-1968 г.    Тогавашният проект е предвиждал не просто класическо метро, а „комбиниран скоростен трамвай“, който да се движи и над земята и под нея. Подземните линии били предвидени за централните градски части, където няма място за наземното им строителство, а наземните линии – за периферните райони: "Люлин", "Надежда", но също "Драгалевци", "Княжево", Банкя, гарите Искър, "Подуяне" и разбира се, металургичния комбинат „Кремиковци“ – разказва сайтът "Българска история".    Интересно е, че проектът е предвиждал една София с население 1 600 000 жители. Идеята за изграждане на метрото била да „подобри хигиената на града и да пести нерви“, като предостави „уличния простор на пешеходците и личния превоз“ допълват от БНР.    Като изключим факта, че днес се опитваме да ограничим и личния превоз, целите на вече построеното метро не се различават съществено от заявените преди 50 години.    В проучванията в края на 60-те специално място е било отделено на точките с „много археологичен материал“, а за станция "Сердика" проектантите са „познали“, че и в наши дни ще бъде най-натоварената.    

comment 0
visibility 874
ВМА

Депутати, лекари и министри почитат 128 години от създаването на ВМА

128 години от създаването на Военномедицинска академия ще бъдат отбелязани на 2 декември от 11 часа в София.    Честването на празника започва с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата. На събитието ще присъстват представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, както и други официални гости.Това съобщават от болницата.    От 11:30 часа, в киносалона на ВМА, ще се проведе тържествено събрание на личния състав. Следвайки добрите традиции и вървейки в крак с прогреса, днес Академията посреща празника си реновирана и технологично обновена. По време на събранието генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS ще отчете резултатите от работата на ВМА през 2019 година, както и приоритетите за следващата година.    

comment 0
visibility 474
Цвета на паметника на Климент Охридски

Кметът на София и ректорът на СУ поднесоха цветя на паметника на Климент Охридски

Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя на паметника на Св. Климент Охридски в едноименната градина в центъра на града. Венци и цветя на паметника положиха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. Православната църква почита днес, 25 ноември, Свети Климент Охридски. Денят е и патронен празник на най-старото ни висше училище – Софийския университет. Свети Климент Охридски е един от най-видните български средновековни книжовници и учители. От „Пространното житие на Климент Охридски” научаваме, че „Климентовите ученици са най-добри по знание и биват поставяни за четци, дякони и свещеници. Климент Охридски е автор на първото житие – безценен литературен паметник на Константин Кирил Филосов. По времето на цар Симеон Велики Климент е ръкоположен за пръв епископ на България.

comment 0
visibility 2374
Невски

Специални чествания за празника на храма "Св. Александър Невски"

Един от знаковите храмове на София- "Св. Александър Невски" утре чества своя празник. На 23 ноември православната църква отбелязва паметта на св. благоверен княз Александър Невски, съобщиха от Софийската митрополия.    По повод празника в Божия храм ще бъде отслужена архиерейска св. литургия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църк. настоятелство при Патриаршеската катедрала.   С почитането на храмовия празник ще бъде отбелязана и 95-та годишнина от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник.   

comment 0
visibility 396
площадка

В ДГ 23 "Здраве" участваха в празник на пътната безопасност (СНИМКИ)

Момчетата и момичета от детска градина 23 "Здраве" участваха в празник за безопасното движение по пътищата. Малчуганите очароваха възрастните с перфектните си познания за това кога се минава на светофар, какво значат сигналите, дори и  основните пътни знаци разпознаваха без грешка.   Събитието „Безопасно се движи – правилата спазвай ти“ включваше много песни, танци и стихчета. Малките вече имат и нова интерактивна площадка, на която могат да затвърдят наученото за пътните правила.     

comment 0
visibility 518
НДК, спорт, празник

Нетрадиционни спортове на НДК 360

Бегово изкачване, фасадно изкачване, спортно ориентиране, издигане на топловъздушен балон, демонстрации, забавни игри и викторини е програмата на НДК 360 на 28 септември, събота от 16,00 до 20,00 ч. в и пред Двореца. Спортният празник се организира за втори път и е част от ежегодната „Европейска нощ на спорта“ с организатори Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, НДК, НСА „Васил Левски“ и Българска федерация по ориентиране и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Целта на проявата е да се обединят няколко спортни събития в празник и така да се представят възможностите за спорт в София. От НДК започва и пътят от центъра на столицата към планината Витоша.  НДК 360 - Европейска нощ на спорта подължава инициативата с благотворителна цел за подпомагане на кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк Витоша, която набира средства за изграждане на алея и спортни площадки в планината за хора с физически увреждания. Проявата ще започне в 15,45 ч. с официално откриване, 15 минути по-късно на старт ще застанат участниците в масовото бегово изкачване. Началният час на спортното ориентиране е в 16,45, а фасадното изкачване ще започне в 17,00 ч. Зрелищното издигане с топловъздушен балон е в 18,00 ч., а закриването на фестивала е в 20,00 ч.

comment 0
visibility 664
ретро трамвай

Ретро трамвай ще вози желаещите до "Празника по пътна безопасност"

Интересен транспорт са избрали организаторите на "Празника по пътна безопасност" в район "Витоша". Всеки, които иска да се включи в проявата тази събота, ще бъде транспортиран с ретро трамвай. Бижуто на релси ще тръгне в 9:30ч. от спирка кв. "Овча купел" и до 10:30ч. ще се движи по линията на трамвай 5 от спирка кв. "Овча купел" до спирка кв. "Княжево" и обратно.   В "Княжево", парка при колелото на Петицата, в 10:30 часа ще започне празника, на който модератор ще бъде Институтът за пътна безопасност.    

comment 0
visibility 420
Сердика, празник

Детски празник в район "Сердика" организира кметът инж. Кръстев (СНИМКИ)

" Дете на пътя - отговорност и надежда на възрастните ", е мотото на детския празник по инициатива на кмета на СО - район "Сердика" инж. Тодор Кръстев. Той е посветен на безопасността на децата като участници в движението на пътя. Проявата е подкрепена от Съвета по безопасност на движението на децата в София (СБДДС) - Столична община. Целта на кампанията е в началото на новата учебна година и в периода на Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември) да се повиши вниманието на всички участници в движението на пътя. Децата и учениците, а и възрастните хора, да имат отговорно отношение към опазване на живота и здравето на подрастващите в извънучилищна среда. Необходимо е и да се прилагат на практика научените правила за безопасно движение на пътя. По емоционален и много забавен начин, с въпроси и викторина по темата, актьори представиха на децата от детските градини в район "Сердика" образователната книжка "Софѝя и нейният приятел АУТО".

comment 0
visibility 963
Задръстване, празник

София е в плен на ужасни задръствания (СНИМКИ)

Независимо от предупрежденията, че във вечерните часове на петък задръстванията ще са големи, много софиянци тръгнаха на път преди тридневните празнични дни. Около 30-45 минути са нужни за да може да се излезе от София, съобщават участници в тапите. Светофарът на Горубляне не работи, движението се командва от регулировчик. Колоната е в три платна. Излизането от жк "Дружба" е истинско изпитание за нервите на пътуващите. Движението на тировете по магистрала "Тракия" е спряно от тунела "Траянови врата" и в двете посоки. Същото положение е и в западните квартали на столицата. Преминаването през Княжево е затруднено, към Перник се прибират и много от работещите в столицата перничани. Има шофьори, които избират обиколни маршрути по второкласни пътища. От СДВР съобщават, че се полагат всички усилия да бъде улеснено движенията и да се избегнат евентуални катастрофи. 

comment 0
visibility 465
празник на религиите

Празник на религиите събира Ваня Костова, Етиен Леви и Хайгашод Агасян

За четвърти път днес в София ще се проведе Празник на религиите. Мотото му е “Живеем заедно в разбирателство, уважение и сътрудничество” В 17 часа в Ларгото ще започне концерт с участието на Ваня Костова, Етиен Леви, Хайгашод Агасян, Нели Андреева и Сорина Богомилова. Ще участват и детски хорове на различните общности - танцова формация “Царски деца”, младата пианистка Марина Мравова, ученикът на проф. Марио Хосен – цигуларят Ясен Стаменов, талантливият народен певец Антонио Симеонов. В празника ще се включат и най-малките представители на фолклорен ансамбъл “Граово” и танцьорите от танцова формация “Асти Денс”, съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община.   След края на програмата за гражданите има организирано посещение на храмовете, разположени в четириъгълника на толерантността в столицата. Празникът на религиите се организира по инициатива на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Софийската света митрополия и Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). Проявата е част от Календара на културните събития на Столична община.      

comment 0
visibility 809
празник

Фокусници и дресьори радват "Люлин" за Деня на столицата (СНИМКИ)

В "Люлин" за поредна година радват хората с нестандартни прояви за Деня на София. Празничен флашмоб срещна минаващите граждани на метростанции „Сливница“, „Люлин“ и „Западен парк“. Циркови артисти, фокусници, музиканти и дресьори показаха най-интересните си номера. А хората забравяха за проблемите си, усмихваха се широко и се снимаха с артистите.    За пъстрото отбелязване на празника Вяра, Надежда и Любов разказа в социалната мрежа кметът на района.   

comment 0
visibility 2405
ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Столичните пожарникари отбелязват професионалния си празник

Пожарникарите отбелязват своя професионален празник в петък, 13 септември, съобщават от Пресцентъра на МВР. Празничното събитие ще се състои в двора на ул. „Пиротска“ 171А в столицата, в двора на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, от 11 ч. Ще се отслужи водосвет и ще се поднесат цветя пред паметната плоча на всички загинали служители на ГДПБЗН докато изпълняват своите служебни задължения.

comment 0
visibility 366
пл. Народно събрание

Мият площад „Народно събрание“ за празника

Миенето с автоцистерна на пл. „Народно събрание“ ще наложи промяна в организацията на движение в района.   От 21.00 часа на 5.09.2019 г. до 04.00 часа на 6.09.2019 г. ще бъде забранено паркирането и престоя на автомобили на пл. „Народно събрание“.   От 23.00 часа на 5.09.2019 г. до 04.00 часа на 6.09.2019 г. ще бъде забранено влизането на автомобили, с изключение на колите на Обществения транспорт по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г.С.Раковски“.

comment 0
visibility 2026
Празник Св. Параскева

Литургия в църквата Св. Параскева за храмовия празник

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще оглави Архиерейска света Литургия в столичната църква Св. Параскева (Петка) Самарджийска, която е в подлеза на ЦУМ. Службата, която ще започне в 9:00 часа е с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Православната църква днес чества света Параскева. След литургията епископ Поликарп ще освети паметни табели в чест на Сердикийския събор и св. Атанасий Велики, участник в събора, в близост до храма.

comment 0
visibility 544
фестивал

35 000 се радваха на качествена музика в A to JazZ Festival

Хората, които обичат джаз музика, имаха повод за празник през първия уикенд на юли в Южния парк. 35 000 човека се включиха в A to JazZ Festival, който е част от Календара на културните събития на Столична община. Тромпетистът, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah демонстрира най-актуалното в света на джаза, неуморните Ghost-Note надградиха шеметното начало и „отвяха” меломаните със смесица от фънк, афробийт, хип-хоп, психиделия и дори световен фолклор. А пък Jacob Collier, наричан още „детето-чудо“, постави несравним финал на събитието с искреното си и неподправено присъствие и експериментален подход. Фестивалът изненада повече от приятно и гостите от телевизия Mezzo, които за първи път партнират с родно събитие и избират да го отразят, информират от Дирекция "Култура" на Столична община.  

comment 0
visibility 2797
140 години МВР

С водосвет отбелязаха 140 години МВР (СНИМКИ)

МВР отбелязва 140-годишнината от създаването си. Церемонията бе пред Паметника на Незнайния воин в столицата. По традиция празника бе отбелязан с водосвет на знамената и поклон през паметта на загиналите служители. По късно днес в Борисовата градина ще има демонстрации на техниката и служителите на министерството. „Смятам,че има да решаваме много проблеми, но основните са в личния състав, кадрите, назначаването, обучението и възнагражденията, които получават. Съгласен съм, че заплащането е ниско, но за да бъде по-високо, трябва да има възможност и от бюджета, което се надявам да намерим”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Професионалния празник на МВР уважиха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, членове на правителството, народни представители, кметът на София Йорданка Фандъкова, 

comment 0
visibility 748
Знак

Празникът на МВР променя движението в района на пл. „Св. Александър Невски“

Временно ще бъде променено движението в района на пл. „Св. Александър Невски“ заради честването на 140 години от създаването на МВР. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятието, както следва: - от 24.00 часа на 03.07.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.07.2019 г. на паркинга при сектор Г на Националния стадион „Васил Левски” - от 16.00 часа на 04.07.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.07.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-ти август” и ул. „Оборище”. От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 05.07.2019 г.: - на ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“ - на югозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски“, от страната на Светия синод От 09.00 часа до приключване на мероприятието на 05.07.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „11-ти август”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

comment 0
visibility 3185
Празник на район Красна поляна в парк Лебеда

Ку-ку бенд, Марги Хранова и Атон Гюров пеят за празника на Красна поляна

Невена Цонева и Ку-ку бенд излизат на сцената в парк Лебеда. В 18.30 часа те ще пеят на празника на столичния район Красна поляна тази вечер. Събитието е с финансовата подкрепа на дирекция "Култура" на Столична община. На тържеството ще пее и една от легендите на родната естрада - Маргарита Хранова. Празникът започва от 17 часа с детска пиеса на театър "Ателие 313". След това има конкурс за детска рисунка. Сред изпълнителите в парк "Лебеда" са талантливата Мария Пашалийска и "Гласът на България" 2019 Антон Гюров.

comment 0
visibility 1584
Влак

До инициативата ''Класика в парка'' ще се стига и с влак

Специален влак ще бъде пуснат от БДЖ на 29 юни за инициативата ''Класика в парка''. Той ще тръгне тази събота в 19:30 часа от Централна гара София и ще превози участниците в културната инициативата. Събитието ще се състои на 29 и 30 юни на специална сцена в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Негови организатори са от учебното заведение заедно със синдикален дом на културата на транспортните работници в България и Опера „Нова”. Спектакъла ще бъде ръководен от диригента Иван Ангелов. Като солисти в операта "Травиата" от Верди на 29 юни от 21:00 ч. публиката ще види и младият сопран от Гърция Зеня Ардженти, тенора Валерий Георгиев и баритона Иван Кабамитов. От продадените билети ще бъдат заделени средства за изграждането на храм в двора на Висшето транспортно училище.