Тема: църква

comment 0
visibility 392
Кметството в Казичене определи реда за Великденските празници

Кметството в Казичене определи реда за Великденските празници

Кметът на село Казичене Григор Григоров определи реда за граждани и вярващи за провеждането на Великденските празници, съгласувани и одобрени заедно с Църковното настоятелство при храм Св.Николай Мирликийски чудотворец Казичене. Храмът ще бъде отворен и всички богослужения ще бъдат отслужени. Те обаче ще бъдат съобразени с всички изисквания и противоепидемични мерки за COVID-19. "Както Светият синод ,така и ние призоваваме християните да останат по домовете си, където ще могат да проследят богослуженията и да участват молитвено в тях", прадупреди в социалната мрежа кметът на Казичене. Той успокои хората, че за Цветница върбовите клонки ще бъдат осветени и след това изнесени навън на маса пред храма. Така вярващите, спазвайки растоянието и според мерките, ще могат да си вземат върбова клонка. Ето и някои промените и реда, който трябва да се спазва: 12. април - Неделя–Цветница - След като бъдат осветени върбовите клонки, ще се изкарат няколко маси в двора на храма,за да си вземете и да няма струпване на хора на близко разстояние. Върбови клонки ще има достатъчно и храмът ще работи до 16:00 часа. 17 април - Разпети петък - След изнасяне на св. Плащаница ще се влиза по един, за да се мине под нея и да си вземете здравец. В 17 часа ще започне опелото Христово. Поради малкото пространство в храма не трябва да има струпване на хора. 18 април - Събота вечерта - От 23:40 ще започне Пасхалната служба, която ще се отслужи на двора при храма.Тогава също трябва да спазваме разстояние от 2 метра един от друг, за да спазим медицинските разпоредби и да не бъдем преносители на заразата. Тези от вас които искат да си запишат имена за здраве да се четат на всички служби, молим да го направят през тази и другата седмица при Маргарита в храма, обяви кметът на Казичене. Той предупреждава, че на самите служби няма да се записват имена, за да няма много хора на едно място. Също така на всички служби ще има присъствие на полиция и инспектората, които ще следят за стриктното спазване на всички разпоредби. Надяваме се, че няма да бъде трудно да изпълним мерките против разпространението на коронавирус, за да не бъде сложен храмът ни под карантина. Бъдете здрави и Бог да бъде с нас!, пише Григоров.

comment 0
visibility 308
Първа копка на църквата Св. Серафим Софийски Чудотворец в Надежда 3

Започва градежът на църква "Св. Серафим Софийски" в Надежда 3

Започва градежът на още една църква в столичния район Надежда. На 26 февруари на празника на Свети Серафм Чудотворец бе положен основния камък на новия храм. Той ще носи името на Свети Серафим Софийски Чудотворец и е първият в България. Църквата, на която бе направена първа копка ще се издигне на ул. Бели Дунав в кв. Надежда 3. В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"Теренът е общински и с решение на СОС от юли 2019 г.бе прието Учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж на църквата. Православният храм ще бъде разположен на имот от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 380 кв. м. Към храма ще се построят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м. Осветиха мястото на бъдещия храм в район „Изгрев“В многохилядния район Надежда в момента има само една църква - "Свети Дух". Финансирането за новия православен храм е изцяло от дарения. Преди година, пак с дарения на общински терен започна изграждането на "Св. Пимен Зографски" в парка до КАТ в район Изгрев.      

comment 0
visibility 2989
Света Неделя

Църквата против проекта за реконструкцията на площад "Света Неделя"

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площад "Света Неделя", на който се намира и едноименната църква. "Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи пред Bulgaria ON AIR отец Кирил Попов от храма. Според него това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща.    "Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили", подчерта отец Попов."Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.   Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева, обясни пред камерите, че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас". "Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.   Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.  

Реклама
comment 0
visibility 1874
"Св. Спас"

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква, която се намира под бул. „Т. Александ...

„Разкриваме средновековната църква „Св. Спас“ – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“. Археологическите пластове от  мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула  и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София. През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“  са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.  „Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. „Т. Александров“. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място“, обясни Фандъкова. „Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа е реновиране на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции“, обясни Фандъкова. „Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни.  Затова подкрепихме  проучванията на 10 археологически обекта“, каза Фандъкова. В последните години бяха изградени подземния музей  под храма „Св. София“, първият археологически парк на Западната порта  на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл.  „Св. Неделя“.

comment 0
visibility 1245
Църква в Надежда 3

В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"

Нова църква ще се издигне в столичния квартал Надежда 3, район Надежда. Това става ясно от подготвения доклад на районния кмет инж. Димитър Димов, който трябва да бъде гласуван в четвъртък на сесия на СОС. Вчера предложението мина на Комисия по образование и култура.  Общинските съветници трябва да гласуват Учредяване безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец". Православният храм ще се издигне на общински терен от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 380 кв. м, научи Столица.bg. Към храма ще се посторят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м. В момента в Надежда има само една църква - Свети Дух в Надежда 2. А в район Надежда са общо 3, с двете в с. Требич - "Свети Никола" и в Илиенци - манастир "Св. Пророк Илия". Засега не е ясно осигурено ли е финансирането.

comment 0
visibility 689
манастир

Столичният инспекторат 10 години се грижи за църква в Бухово (СНИМКИ)

Вече 10 години храмът "Св. Мария Магдалена" в Бухово е под грижите на хората от Столичния инспекторат. Служителите полагат доброволчески труд както за достъпа до манастира, така и за ремонт на помощните му постройки. Благодарение на техните добри сърца е възстановена камбанарията в двора на храма, овощната градина и се полагат постоянно грижи за манастирския двор. Днес в светата обител бе отслужена Света Литургия от белоградчишкия епископ Поликарп. За да отбележат храмовия празник дойдоха кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев, зам.-кметът Лили Донкова, кметът на квартал "Кремиковци" Даниела Йорданова, арх. Снежана Горянова, директора на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева и много жители на района.

comment 0
visibility 2863
Водосвет на основния камък на храм Св. Пимен Зографски в район Изгрев

Поставиха основния камък за издигането на храм "Св. Пимен Зографски" `(СНИМКИ и ВИДЕО)

Водосвет за нов храм и полагането и освещаване на основния камък на църквата Св. Пимен Зогравски се се извърши днес от Видинския митрополит Поаликарп в район Изгрев. Молитвеният дом ще се издигне в градинката до КАТ. Официалната церемония събра много столичани наред с официални гости. На освещаването бе столичният кмет Йорданка Фандъкова, районния кмет Цветомир Жеков, депутати, общински съветници, благодетели и живеещите наоколо столичани. "Господи Боже наш, който си благословил и върху този камък да създадеш църква, сам Ти дари многото Твои небесни блага на тези, които Ти принасят тези Твои дарове от всичко, което е Твое, за въздигането на изграждащия се за Твоя слава храм, укрепи строителите, като ги запазиш невредими, запази основите му нерушими и непоклатими и ни покажи Твой дом, та в него с всехвални песни и славословия да възпяваме Тебе, истинския наш Бог", се помолиха духовниците при първата копка и полагането на основиня камък. Там където е поставен ще бъде олтара на църквата "Св. Пимен Зографски", разясниха духовниците. Деца от 34 детска градина "Брезичка" пяха и танцуваха под ритъма на народна музика. Там където е поставен основния камък ще бъде олтара на храма, обясниха духовниците. Присъстващите хора са доволни, че най-после и в техиня район ще има православна църква. През есента на 2018 г. СОС реши безвъзмездно да дари терен в парка за издигането на молитвен дом. Проектът на архитектурната част е дарение на църковното настоятелство и вече има събрани средства от дарение за градежа на църквата "Св. Пимен Зографски". "Беше много важно да намерим място и да осигурим строителството на храм в Изгрев, който беше последния столичен район без църква, каза пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Тя благодари на СОС за предоставянето безвъзмездно терена за строителство на храм и най-вече на жителите, защото те са хората, които изявяват желанието да има църква в тази прекрасна градинка. "Наред с игрите тук децата ще получават своето духовно възпитание. Защото вярата ни учи да сме съпричастни и да правим добри дела", каза тя. Столичният кмет съобщи, че предстои изграждането на още един храм в район "Надежда". "Там са почти готови и през есента очаквам и там да се направи първа копка. Радвам се и на църковното настоятелство, лично на отец Антоний, който е упорит и до край ще изведе проекта, както и на настоятелството за избора на патрон - "Св. Пимен Зографски", един от столичните светци, изградил и изписал няколко храма в София. Около 30 църкви сме подпомогнали финансово, за да бъдат реставрирани и възстановени. Тази година СОС подкрепи още 4 църкви. Заедно с тези храмове вече на финала е строителството на Арменската църква. Даване на подкрепа на различни вероизповедания също е важно, защото София е град на толерантност, църквата и вярата ни учат на това", каза столичният кмет.    

comment 0
visibility 1221
Разрешително за строеж на храм в Изгрев

Издадено е разрешение за строеж на църква "Св. Пимен Зографски" в Изгрев

Църковното настоятелство на православен храм "Св. Пимен Зографски" получи разрешение за строеж на църквата в район Изгрев. Новината бе съобщена в социалната мрежа. Документът бе връчен вчера в кабинета на районния кмет инж. Цветомир Жеков, в присъствието на арх. Добромир Горанов и протоиерей Антоний Милушев. Това е завършекът на поредния етап от градежа на храма, който е разположен в китен парк до КАТ София. "Приятели, приключихме един важен етап от делото за строеж на храм. За Славата Божия и с Негово благоволение.", съобщиха на профила си Църковно настоятелство  "Св. Пимен Зографски". Преди месец те получиха като дарение и проект за архитектурната част на църквата от  арх. Станимир Димитров. Благодарности изказват и към Негово светейшество софийски митрополит и патриарх български Неофит, за благословията на начинанието. Инициативата получи и подкрепата на СОС, който одобри теренът за строеж, както и експертната помощ на "Устройство на територията" в район Изгрев. Допълненията към проекта - инженерните части също са дарение от екипа на фирма "Стивън Джордж", с ръководител арх. Тихомир Казаков. Църковното настоятелство е благодарно на всички дарители, защото с техните средства са платени дължимите такси. Настоятелството е уверено, че с общи усилия ще успеят да съградят желания храм в кратък период от време.

comment 0
visibility 558
Празник на Курило

Започна празника на ''Курило'' (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на Нови Искър се събраха на централния площад пред пощата за традиционният празник на квартал ''Курило''. Тържеството бе открито от кметът на Нови Искър Даниела Райчева. С нея бяха и зам.-кметовете Веселка Петкова и Златко Златков, секретарят на администрацията Детелина Трайкова, началник отдел "Образование" Цвети Точева, кметовете на населени места в района - Валентин Павлов, Емил Алексиев, Светла Николова, Петър Велчев и Валери Динчев.  На площада се ивзиха пищни хора и придружени от много музика, а организацията бе подготвена от НЧ "Христо Ботев". Съвсем скоро ще започне и кампанията за събиране на средства за изграждане на нов православен храм в квартал Курило. Общината вече дари и на църковното настоятелство за нуждите на начинанието терен в центъра на квартала, а проектът за храма е дарение от главния архитект на района - арх. Станислав Михайлов. Зам.-кметът по строителството - Людмил Игнатов, работи по подготовка на проектната документация.

comment 0
visibility 571
Великденски концерт в църквата Света Параскева

Свободен вход за Великденския концерт на хора на Софийските момчета

Голям Великденски концерт ще изнесе Хорът на Софийските момчета в храм "Св. Параскева" в понеделник, 29 април т. г. На Светли понеделник от 18.00 ч. Хорът на софийските момчета, с диригент проф. д-р Адриана Благоева ще огласят столичния храм. Входът за събитието е свободен, съобщават от Софийската митрополия. Организотори на събитието са Софийската света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и патриарх Български и Сдружение „Хор на софийските момчета”. В програмата на концерта са включени творби на български и руски композитори, сред които Д. Христов, П. Динев, Ст. Бабеков, Ал. Архангелски, Ал. Касталски, Ал. Туренков, С. Трубачов и др. В концерта ще участва с коментари върху някои от текстовете на песнопенията и иконом д-р Кирил Попов.

comment 0
visibility 655
Ще строят нов храм в Курило

Строят нов православен храм в ''Курило'' (СНИМКИ)

В читалище "Христо Ботев" в Нови Искър се проведе заключителното обществено обсъждане на визата за изграждането на нов православен храм в квартал Курило. Районната община вече дари на Църковното настоятелство общински имот, намиращ се в квартала на комуникативно място и в близост до пазара. Новата църква ще бъде в парк. На общественото обсъждане днес участваха много жители, които искаха да разберат подробности около проекта, там бе и кметът на района Даниела Райчева. Главният архитект на района Станислав Михайлов подготви и дари на настоятелството архитектурният проект както и 3D визуализация на сградата. Зам.-кметът по строителството помогна с подготовката на необходимите документи за строежа. Веднага, след като влезе в сила визата, ще стартира и кампания за набиране на средства заедно с църковното настоятелство. За да няма злоупотреби, средствата ще се набират по два начина чрез кутия поставена във вече съществуващия храм Курило и със специална банкова сметка.  

comment 0
visibility 792
Проект за църквата в район "Изгрев"

Проектът за църквата в "Изгрев" е дарение от арх. Димитров

Готов е проектът за изграждането на църквата "Св. Пимен Зографски" в столичният арйон Изгрев. В края на миналата седмица арх. Станимир Димитров връчи проекта като безвъзмездно дарение на представителя на настоятелството прот. Антоний Милушев. Проектантът го е изработил и го дарява на настоятелството. На събитието присъства и кметът на "Изгрев" инж. Цветомир Жеков и инж. Борислав Пелов. Благодарим на дарителите, написаха в социалната мрежа от настоятелството. Проектът за новостроящия се храм е част "Архитектура", фаза "ТП". Настоятелството връчи Удостоверние на арх. Димитров за дарението. През есента на 2017 г. СОС реши в парка до КАТ София да се изгради православен храм. В края на 2018 г. мястото бе осветено на празника на светията. Това ще е първият храм в столицата на името на Пимен Зографски.

comment 0
visibility 1210
парк и църква в Курило, район Нови Искър

В кв. Курило обсъждат парк от 28 декара и църква

Парк от 28 декара с църква в него ще се изгради в кв. Курило на район Нови Искър. Общественото обсъждане за проекта е насрочено за сряда, 27 март т. г. от 18,00 часа в салона на народно читалище „Христо Ботев 1907“ в Курило.  Проектът на църквата все още е в процес на изработване, а гражданите се събират, за да си кажат мнението дали искат в квартала им да има самостоятелна църква. Теренът е общински и е предвиден за озеленяване и паркова среда. В него е възможно да се застрои само 1%. РЗП-то на църквата ще бъде 230 кв. м. Възражения и мнения по проекта могат да се подават до 17,00 часа на 5 април 2019 г. в Центъра за административно и информационно обслужване на граждани в кметството в Нови Искър. Курило е най-големият квартал на район Нови Искър, а нямат самостоятелна църква. Има една доста стара на гробищата. Проблемът с липсата на православен храм в квартала е от 90-те години. Сега вече това ще е възможно и след година, две местните жители ще имат самостоятелна църква. На общественото обсъждане ще се дискутира издаването на разрешение за изработване на проекта. Така при одобрение на гражданите и липсата на възражнения процедът с по-голяма скорост ще напредва към проектирането и изграждането на храма.

comment 0
visibility 504
Нова църква в с. Курило

"Нови Искър" организира обществено обсъждане за нов храм в кв. Курило

Общинската администрация на район "Нови Искър" организира обществено обсъждане, свързано с проекта за нов православен храм в квартал Курило. Датата е 27 март, часът е 18, а мястото - салона на читалище "Христо Ботев" в квартал Курило. До 17 часа на 5 април могат да се подават мнения, писмени становища и предложения, свързани с проекта за нов храм. Документите трябва да са адресирани до кмета на район "Нови Искър". Приключването на общественото обсъждане за новия храм ще стане с дискусия на 10 април от 18 часа отново в салона на читалището.

comment 0
visibility 1104
Храм св.Николай Горна Баня

Откраднаха дарения за болни от църква в Горна Баня

Нагли крадци ограбиха църква в столичния квартал Горна Баня. От храма са взети пари за дарения, включително и за болни. Инцидентът вероятно се е случил рано сутринта след Тодоровден. За влязат вътре крадците са разбили две врати - метална и дървена. Свещеникът сподели пред Bulgaria ON AIR, че откраднатите пари са на стойност между 1000 и 1500 лева. Даренията в църквата се събират в три различни каси. Събраните средства служат за заплати на служителите и всички разноски, свързани с издръжката на храма като вода, телефон и ток, както и дарения бедни и болни. Заради наглата кражба храма вече има затруднения с погасяването на сметките и молят за помощ относно възстановяването на разбитите врати. От полицията съобщиха,че вече са ангажирани с разследването на наглата кражба.

comment 0
visibility 473
ансамбъл "Шевица"

Ансамбъл „Шевица“ изнася благотворителен концерт в театър „Българска армия“

Фолклорният ансамбъл „Шевица“ ще изнесе благотоворителен концерт в театър „Българска армия“. Събраните средства ще се използват за реставрирането на средновековният православен храм "Св. Георги Победоносец" в с. Лютиброд, информира bgonair.bg. Благотворителниет концерт "Светлина искрица заедно с Шевица" ще се състои на 16 декември. Щелта на танцьорите е да помогнат за реставрирането на църквата "Св. Георги Победоносец" в с. Лютиброд. Храмът съществува от 12 век. Около 40 години храмът е бил без покрив. Покривът вече е ремонтиран, но стенописите са почти унищожени. Идеята на членовете на ансамбъла е да дарят всичко събрано от концерта за възстановяването им.

comment 0
visibility 716

Храмът "Свето Възкресение Христово" беше разбит за десети път

Църквата „Свето Възкресние Христово” в столичния квартал „Красна поляна” е обирана повече от 10 пъти през последните години. Само от началото на годината случаите са три. Случило се е отново преди нощ обирджиите изрязали решетката с флекс, разказва отец Марио пред Нова телевизия. Въпреки шумът, които вдигнали нямало реакция от хората живеещи в отсрещния блок. Крадците са взели всички пари събрани от посетители на църквата, които били  общо 1500 лв. Отец Марио сложил решетката преди 12 дни. Храмът не разполага с охранителни камери, но е осветен. Обирджиите са разбили и чекмеджетата намиращи се при олтара, за да вземат средствата и от там. Предполага се, че извършителите са били двама.  

comment 0
visibility 1069

В "Изгрев" правят водосвет в чест на Пимен Зографски

Тържествен водоствет за празника на бъдещия храм в район Изгрев ще има на 3 ноември по случай празника на Пимен Зографски. Църковното настоятелство на новостроящата се църква "Свети Пимен Зографски" кани всички на празника, съобщават от районната администрация в социалната мрежа. Водосветът ще започне в 11 ч. в градинката до КАТ, която е отредена за издигането на църквата. В София няма храм, който да носи името на Пимен Зографски - съзидател на много от църквите в Софийската епархия. След себе си светецът е оставил над 300 църкви и 15 манастира, в които и до днес се чува силата на словото и вярата. Район Изгрев е единственият в София, на чиято територия няма църква. Решението за изграждането на храм бе взето от СОС през ноември 2017 г. Районният кмет инж. Цветомир Жеков влага сили, енергия и отговорност за изграждането на правослания храв "Св. Пимен Зографски. Пимен Зографски е един от деветте софийски светци. Той е зограф, храмостроител и книжовник.  

comment 0
visibility 674

Повреден ли е паметник на културата в София заради строеж

Храмът „Св. Георги“, който е разположен в столичния квартал „Дървеница“ и е със статут паметник на културата с местно значение, е получил пропуквания след старта на строеж. Сезирана е районната община, но от там са категорични, че строежът на четириетажната жилищна сграда не е причината за напукванията, информира Днес. От църковното настоятелство отбелязват, че до преди месеци на мястото на строежа е имало зеленчукова градина. Месеци след започване на изкопните и строителни дейности, църквата се напуква. Според специалистите, всички изисквания за строежа са спазени. В закона не е определено отстоянието на строеж от паметник на културата. Проверяващ екип от Общината е констатирал, че няма нови пукнатини по църквата. Тези, които се виждат са от земетресението, което се е случило през 2012 г.  Според специалистите, покривната вода прониква в основите. Необходимо е да се извършат укрепителни дейности, за които да плати Светия Синод, тъй като Общината не разполага с излишни средства.

comment 0
visibility 427

Ана дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога

Православната църква чества Малка Богородица Православната църква чества празника Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен,  посветен на рождението на Богородица. Празникът се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома. Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица. На три дни път от Йерусалим се намирал малкият градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Ана, които светата Църква нарича "богоотци". Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. На един от големите празници Йоаким дошъл със свои роднини в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога. Храмът бил препълнен с народ. Застанал Йоаким пред първосвещеника и му открил желанието си. Първосвещеникът започнал да го укоряла, че заради греховете му Бог не го благословил с деца. При това положение той не бил достоен да принася жертва. Йоаким се натъжил дълбоко. Излязъл от храма, като се утешавал с мисълта за безбройните милости на Бога към израилския народ. По някое време скръбта му обаче станала толкова голяма, че не пожелал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него, да извърши чудо – да стане и той баща, както някога Авраам станал баща в дълбоки старини. Вестта за тревогата на Йоаким в Йерусалим стигнала в Назарет до Ана. Тя затъгувала дори повече от мъжа си. Считала себе си за причина за бездетството им. И като мъжа си почнала също тъй горещо да се моли на Бога да я облагодетелсва с рожба. Веднъж, като работела в домашната си градина, видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в още по-голяма скръб. - Само аз, Господи – казала тя със сълзи на очи, - съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня... Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие! Ана вложила цялата си душа в тая молитва. И ето – ангел Господен застанал пред нея и й казал: - Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария. Ана веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога. (pravoslavieto.com)

comment 0
visibility 813

Цирк се разположи до църква в „Младост“ с позволението на Иванчева

Жителите на столичния квартал „Младост“, както и свещеникът на църквата „Рождество Христово.“ са възмутени от решението шатрата на цирк да бъде разположена в двора на местната църква. Разрешението за това е дадено от кмета Десислава Иванчева. Става ясно, че кметството не е изпълнило даденото обещание да прави анкета сред жителите на района какво да бъде раполагано върху църковния терен, пише Днес. Монтирането на цирковата шатра изненадало Владимир Клисуров, който временно заемаше поста кмет на „Младост“. От кметството твърдят, че веднага след като разбрали какво се случва, попитали учителката от неделното училище в храма дали това ще е проблем. След като било потвърдено, че не съществува проблем, не направили нищо, за да преместят цирка. В същото време отец Димитър не бил уведомен за този раговор. Той споделя, че не може да изгони цирка, тъй като това е общинска собственост и няма право да се разпорежда с нея. Всички проблеми на църквата започнали с издигането на Иванчева на кметското място. Отецът е обсъдил въпроса за енорийския център и проблемите покрай него с омбудсмана Мая Манолова и главния архитект на столицата. От кметството са категорични, че желанията на хората от храма ще бъдат чути, но има идея до сградата на църквата да се построи културен център.

comment 0
visibility 466

В храм "Св. Александър Невски" беше осветено новото миро

В ключовия ден от Страстната седмица, Велики четвъртък, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе осветено новото българско миро. Днес всички си спомнят за Тайната вечеря, на която учениците получават от Исус последни напътствия. Патриарх Неофит с гордост споделя пред БНТ, че само автокефалните църкви, каквато е нашата, могат да приготвят свое миро. Патриархът не пропусна да отправи своите благопожелания за Великден към целия народ. Припомни на хората, че бог никога няма да ни забрави и винаги ще ни закриля.