Ректорът на Софийския университет настоява за ремонт

-

Снимка: Facebook

Поетапна, национална и устойчива програма за основен ремонт на Ректората, на Университетската библиотека и на двора на Софийския университет ще бъде създадена съвместно с държавата. Това каза на пресконференция днес ректорът университета проф. д-р Георги Вълчев.

По думите му необходимите средства за реконструкция са непосилни при сегашното финансиране и затова е необходима поетапна национална програма. Идеята е най-напред да се започне с реконструкцията на покрива, където има тежки проблеми с отводнителната система. Трябва да се извърши и цялостна климатизация, да се подменят всички инсталации - отоплителната и електрическата, посочи той. Трябва да се направи и подземен паркинг, за да се освободи от автомобили дворът на СУ, каза проф. Вълчев.

По предварителни разчети общата сума за всички ремонтни дейности е между 80 и 100 милиона лева, но сумата ще стане ясна, когато бъдат изготвени проектите, каза още ректорът. Той предвижда програмата да продължи между четири и пет години, за да не се затваря по време на ремонта университетът за студенти и преподаватели.

В сградата, която е публична държавна собственост и само един от паметниците на културата, които Софийският университет стопанисва и ползва, не е правен основен ремонт от 1952 г., когато е завършен строежът на Северното и Южното крило на сградата. Със средствата, с които Алма Матер разполага е възможно осъществяването единствено на спешни и неотложни ремонтни дейности и обновяване на отделни зали, пространства, аудитории и библиотеки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ИПИ: Детските градини в София трябва да се строят и в зависимост ......

С почтти 1000 деца повече от 2023 г. са записаните тази година в детски градини в София - 45 500 деца. Във Варна и Пловд...

Прочети още keyboard_arrow_right