Столичните заведения са в недоумение - общината обяви връщане на върната преди 2 години такса

-

Снимка: Столична община

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм изразяват своето недоумение от обявена с официално прессъобщение информация, че Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Защото тази такса беше върната в пълния ѝ размер в началото на лятото през 2022 г.!

Това съобщават от професионалните организации в позиция до медиите.

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер

От организациите отбелязват, че недоумяват и от твърдението, че „Таксата е била намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер“.
"Това просто не е вярно! Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени.

И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. Веднага след отпадането на противоепидемичните мерки. Вече близо 2 години таксите са в 100% размер.
Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака.

И настояваме за обяснение, защото нашите членове търсят такова от нас: „Какво точно се връща „не на шега“ от днес, 1 април?“ И защо в прессъобщението се цитира главния архитект на София Здравко Здравков, след като той няма касателство към промяна на таксите, а такива решения може да вземе само Столичния общински съвет?", питат от организациите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

20 автомобила с камери ще следят за неправилно паркиране в София...

Контролът за неправилно паркиране в София се затяга, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Към днешна дата всички 2...

Прочети още keyboard_arrow_right