Столичани пишат до еврокомисар за спасяване на архитектурните паметници в София

 • Сградата на ул. Кузман Шапкарев 3

  Снимка: google.com

Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство потърси съдействие от еврокимсаря за образование, култура и спорт Тибор Навратич за запазването на архитектурни паметници в София и България. Отвореното писмо, което е публикувано в социалната мрежа е адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на културата, кмета на София, Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по култура доц. д-р Тодор Чабонов, главния архитект Здравко Здравков и други представители на институциите.

От гражданската инициатива сигнализират и за конкретни сгради. Едната е в съседство с Народния театър на ул. "Кузман Шапкарев" N 3. Къщата била в перфектно състояние, но предстои да бъде разрушена, за да се построи на нейно място 8-етажна “офис сграда”. Заплаха имало и за  къщата на Гешов.

Както Столица.bg съобщи на мястото на сградата на сградата на ул. Кузман Шапкарев 3 има инвестиционни намерения и на мястото на архитектурния шедьовър се изникне 20-метрова, 6-етажна модерна сграда.

"По неизвестни причини  (сградата на ул. Кузман Шапкарев 3), този статут е премахнат и сега сградата е оставена изцяло на решенията на новият си собственик - строителен предприемач, който харесва локацията и размера на парцела, но не и културата, историята и наследството за сегашните и идните поколения българи и европейци, въплътени в сградата", пише в писмото до еврокомисарят.

И двете сгради - архитектурни бижута в центъра на София са проектирани от известният български архитект Никола Лазаров. "Законът за опазване на културното наследство с десетилетия вече не се прилага, Европейската конвенция за опазване на културно - историческото наследство, ратифицирана от България през 1991 г., не се спазва", се казва в писмото на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство.

Гражданското сдружение иска еврокомисарят  Тибор Навратич да помогне за запазването на материалното наследство в България с прилагането на закона, както във всяка европейска държава.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (57%, 71 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (27%, 34 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (3%, 4 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (12%, 15 Гласове)
Общо гласували: 124 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 292
ул. Добруджански край

Прибират пари от зелена зона и скоби по неасфалтираната "Добруджански край"

Столична улица без асфалт е зелена зона за платено паркиране. Въпреки, че настилката е от миналия век, това не пречи на ЦГМ да слагат скоби със скоростта на светлината на паркиралите там автомобили. Ул. Добруджански край, чийто край стига до централната "Скобелев" е зелена зона от ноември 2018 г., когато към местата за платено паркиране бе присъединен и район Краасно село. Гражданите се възмущават, че не се предлагат условия, а същевременно се прибират пари и се слагат скоби. От ЦГМ пък се аргументират, че живеещите сами са искали там да се въведен платено паркиране, за да има ред. Идеята ни беше първо да се ремонтира улицата, да се оправи настилката и тогава да стане зелена зона, коментираха пред bTV граждани. Те са изненадани колко бързо се взимат пари от скоби. Въпреки че улицата е без асфалт зеланата зона остава. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Борисов: Необходим е дебат за високите сгради в София...

Премиера Бойко Борисов обяви, че необходимо да им дебат относно строителството на високи сгради на територията на София....

Прочети още keyboard_arrow_right