В София и страната: В 394 училища се провежда изпит за професионална квалификация

В София и страната: В 394 училища се провежда изпит за професионална квалиф

Снимка: Министерство на образованието

В 394 училища днес се провежда държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване на професионална квалификация.

От Министерството на образованието обясниха, че той се провежда в професионалните гимназии, в средни училища и профилирани гимназии за ученици, успешно завършили XII клас. 13 306 ученици от паралелки за професионално образование са подали предварително заявление.

Учебната 2020-2021 година е последната, в която учениците по свое желание могат да заменят втория държавен зрелостен изпит с два - по теория и по практика на професията и специалността. От следващата учебна година това ще бъде задължително за зрелостниците от професионални паралелки и изпитът ще бъде един, обединяващ двата сегашни.

Държавният изпит по теория е писмена разработка по изпитна тема и продължава 4 астрономически часа. Темата се тегли във всяко училище и по нея пишат всички ученици в него, които се обучават за една и съща професия и специалност.

Държавният изпит по практика включва изпълнение на практическо задание и е с продължителност не повече от три дни и не повече от шест астрономически часа дневно. Всеки, който полага държавния изпит по практика, получава индивидуално или групово практическо задание, в което се формулират критерии за оценяване в съответствие с утвърдените в националните изпитни програми.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Агенцията по вписванията с нов директор...

Новият директор на Агенцията по вписванията е Даниела Митева , съобщи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов....

Прочети още keyboard_arrow_right