Всеки пети българин живее в София

Парка заимов

Снимка: Столица.bg

Всеки пети българин се е настанил и живее в София. След като голяма част от селата изчезнаха, подобна събда грози и малките градове, съобщи Магдалена Костова, директор на "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНТ. Към момента около 73,7% от българите живеят в градовете.

Мигрирането от селата съм големите градове вече го няма. Основно хората се местят вече от малките градове към големите и най-вече към София. Последното проучване сочи, че 164 села са изчезнали за последните 10 години поради липсата на жители.

Според НСИ големият проблем е, че 22% от населените места в България имат до 49 души население, като там живеят хора на възраст над 65 години, това означава,че ще имаме още обезлюдени места. За последните години средната възраст на българина е нараснала до 43,8 години. В София средната възраст на жителите е по-ниска, но като показатели е съвсем близка до европейските.

Проблем в столицата има освен с застаряването и с раждаемостта която продължава да намалява. От института отчитат и ръст на заминаващите през летище София, млади хора на възраст от 20 до 39 години. Отчита се и спад на общия брой на населението в България, като то вече е под 7 милиона .

Редактор: Дилян Янакиев

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Директорът на строителния контрол в столицата: Не е ясно колко сг......

В София няма точна статистика за броя на жилищните сгради, които нямат мълниезащитна инсталация. Това съобщи директорът ...

Прочети още keyboard_arrow_right