Шестима украински тенисисти вече тренират в България

Шестима украински тенисисти вече тренират в България

Снимка: Българска федерация по тенис

Шестима състезатели от Украйна вече са започнали тренировките си в България благодарение на инициативата, подета от Българската федерация по тенис. Това съобщи на пресконференция в София отговорникът по координацията и директор "Развитие" към БФТ Илия Атанасов.

"Днес е 15-ият ден от войната. Не са изминали и 48 часа, откакто Българската федерация по тенис обяви инициативата за подпомагане на всички украински тенисисти и техните семейства, които пристигнат или се установят в нашата страна. Имаме изключително бърза реакция от страна на всички български клубове, треньори и състезатели“, коментира Атанасов.

По думите му до момента повече от 20 клуба са предоставили възможност за прием на украински бежанци. Първи са били тези от Североизточния и Черноморския регион. Във Варна, Добрич и Русе вече са настанени шестима украински състезатели, които са започнали безплатни тренировки. Очаква се бройката на тенисистите да нараства с всеки изминал ден.

„Ние имаме прекрасна комуникация с колегите от Украинската тенис федерация и координираме логистиката между българските и украинските клубове. Разбира се, всичко е много динамично и тази вълна продължава. Някои сега са по границите, но ние вече имаме превантивна комуникация с клубовете и семействата, които са готови да ги приемат“, каза още Илия Атанасов.

Той уточни, че всички клубове в страната са готови да помогнат на украинските състезатели.
Междувременно треньорският съвет към федерацията прие решение, утвърдено от Управителния съвет, че тези украински състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат възможност да участват във всички турнири от държавния календар, без да се налага допълнително картотекиране.

"Това е най-малкото, което ние можем да направим, това е най-хуманното. Като спорт, който е може би най-разпространен в България, след футбола – с най-много състезатели и клубове, бихме се радвали, ако и други федерации също последват нашия пример. Би било чудесно, ако всички спортове успеят да подадат ръка на украинските състезатели. Радваме се, че ние можем да бъдем този пример, защото е наш дълг да го направим“, заяви от своя страна Димитър Кузманов, лицето на кампанията и лидер на българския национален отбор за Купа "Дейвис".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В НСА дариха Александър Везенков с "Малкия принци", той върна жес......

Баскетболната звезда Александър Везенков получи подарък - шедьовъра "Малкия принц", от ректора на НСА при срещата им в С...

Прочети още keyboard_arrow_right