В София ще е първият турнир по падел (ВИДЕО)

В София ще е първият турнир по падел

Снимка: БФТ

Първият организиран турнир по падел (ракетни спортове - тенис, скуош) ще бъде в София на 2 и 3 април, съобщават от Българската федерация по тенис.  Състезанието ще е на кортовете на Декатлон (Витоша) - два последователни турнира, за начинаещи и за напреднали играчи. 

Този спорт е сравнително нов за България, като у нас за играта на корт се заговори към 2015 г., докато в Испания и други европейски страни вече имаше милиони привърженици. Българската тенис федерация си поставя за цел да развие този спорт в България и да се даде възможност на всички да практикуват тази играта, коментира Мигел Де Соуса, отговорник за спортно-техническото развитие на падел от името на БФТ.

В турнира в София ще участват добри български играчи от различни ракетни спортове. Схемата е от 32 състезатели и вече е напълно запълнена, обяснява Мигел  Де Соуса пред официалния сайт на родната тенис централа.

Той разкри и бъдещите планове за развитието на този спорт в България.

"Имаме план да развиваме падел в България в сътрудничество с Българската федерация по тенис. През 2021г . Българска Федерация по тенис стана член на Световната Федерация по падел (FIP). БФТ има амбициозна програма за развитие, като в момента започва процес по проектиране на собствена база за падел. През 2022 г. ще организираме курс за треньори, планираме Национален шампионат и лагери за деца и възрастни. Ако не през настоящата, то през следващата година се надяваме да домакинстваме международен турнир от световния падел тур. През годината отново ще организираме и турнири по падел", казва специалистът по падел.

Падел е един от най-бързо развиващите се спортове в света. Създаден е през 1969 г. в Акапулко (Мексико) и е представен в Европа от испанците. Спортът се развива в Испания, Португалия, Франция и други страни в Европа. В Италия всяка година се наблюдава увеличение от 100% и в последните три години са отрити над 6000 корта за падел. Сега около 20 милиона хора играят падел, а в страна като Швеция с население 5 милиона около 400 хиляди го практикуват.

Кой е Мигел Де Соуса

Завършва физическо възпитание в университета в Порто в Португалия. От 1993 г. работи в спорта като има много опит в света на фитнеса, хокей, ръгби и голф. През януари 2000 г. започва да играе падел в Португалия и в продължение на 8 години се обучава и за треньор.

Учейки се при най-добрия треньор на падел в Испания и Португалия и като е сертифициран в тези страни като национален треньор, Мигел се премества в Италия, където работи в най-добрите клубове на Торино.

През 2021 г. създаде MDS Padel Academy, концепция за обучение и преподаване на Padel, за да го направи по-лесен и забавен за новите играчи и да постигне резултати с добри състезатели. В момента Мигел е треньор на някои международни играчи, които играят в World Padel Tour и APTour.

През 2021 г. Мигел започва да си сътрудничи с Българска федерация по тенис и Декатлон за разработване и развиване на падел в България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right