7 млн. лв. за възстановяване и реставрация на минералните бани в София

Банята в Банкя

Снимка: Столица.bg

До две седмици ще има избран изпълнител за ремонта на минералната баня в Горна баня

До 15 дни ще се обяви класирането за избор на изпълнител за ремонта на минералната баня в Горна баня, научи Столица.bg. Процедурата е към своя край и комисията скоро трябва да е готова с класирането на кандидатите. Обществената поръчка бе пусната през август 2019 г., а документите се приемаха до края на септември. Срокът бе удължен до 14 октомври за една от двете позиции в обществената поръчка.

Едната позиция е за проектиране и изпълнение на обект "Изграждане и развитие на център за компетентност "Горна баня"-реконструкция и модернизация на комплекс "Горна баня", а втората е за строителен надзор. Както е известно сградата на банята в Горна баня е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, с категория "местно значение".

Аквапаркът във "Възраждане" е готов, получи и акт 16 (ВИДЕО)

Общо около 7 млн. лв. са заложени в бюджета на Столична община за тази година за възстановяване и реставрация на минералните бани. "Използването на минералните води на София е една задача, която за мен лично е много важна", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в края на изминалата седмица.

Банята в Банкя отваря до края на годината, реставрират детайли по снимки (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Тази година в проекта за бюджет, който вече се обсъжда в СОС сме заложили средства за няколко важни обекта по отношения на едно от най-големите богатства в града ни - минералната вода. Освен довършването на банята в Банкя, за което сме заложили необходимите средства, също така сме предвидили и за възстановяване на баните в Овча купел и Горна баня. В момента там вървят процедурите. Очаква се след завършването им още тази година да започнем да работим по тези знакови сгради, които ние поискахме от държавата, за да се погрижим за тях", коментира столичният кмет.

Напълно готов е и Аква парка в парк "Възраждане", който също е с минерална вода, допълни Йорданка Фандъкова. До 2 месеца врати ще отвори за посетители 25-метровият, закрит плувен басейн, който също е с минерална вода.

55-градусова минерална вода бликна до 15-о училище в "Надежда"

Продължава поуочването на минералната вода до 55-о училище "Адам Мицкевич" в район Надежда. По конкретно се очакват резултатите от ларобаторните анализи за състава и радиологията на водата. За там също има намерение Столична община да построи басейн.

Неясна остава съдбата на още две известни бани в столицата. Едната е в Княжево, която е собственост на Министерство на здравеопазването и другата е в Железница, където също има минерална вода. До момента Столична община се е погрижила за сградата на Централна баня, Овча купел, Горна баня и в Банкя, чието възстановяване и реставрация ще приключат скоро, а до края на годината ще приеме първите посетители.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (7%, 27 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (39%, 157 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (29%, 116 Гласове)
 • Не и така си е добре. (24%, 96 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 5 Гласове)
Общо гласували: 401 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Менте "писмо" от Столичен инспекторат плаши с глоби за хранене н......

Около блоковете, парковете и градините в район "Слатина" е разлепено писмо на бланка на Столичен инспекторат. В него се ...

Прочети още keyboard_arrow_right