Адвокатът на Крусев иска: Съдът да разпита 29 и арх. Здравков за "Графа"

Адв. Менко Менков с Евгени Крусев

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Двадесет и деветте члена на Експертния съвет към Направление "Архитектура и градоустройство" и главния архитект на София Здравко Здравков ще бъдат разпитани като свидетели по делото на бившия зам.-кмет Евгени Крусев" за "Графа". Това е поискал защитникът адв. Менко Менков, съобщи БГНЕС. Първите призовани трябва да се явят на насроченото за 5 декември т. г. заседание на съда.

"Те не са били разпитвани в досъдебното производство", аргументира се адв. Менков.  Наред с членовете на експертния съвет като свидетел е посочен и главният архитект на София арх. Здравко Здравков, а също и по искане на защитата свидетел ще е изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

"Ние искахме да бъдат разпитани, но прокуратурата тогава отказа да бъдат разпитани всички тези участници в общинския експертен съвет по устройство на територията. Тези 29 души са всички най-добри специалисти, които са извършили становището по промяна на проекта по съответния законен ред и който е променен от главния архитект, обясни защитникът.

Искането му да бъдат разпитани около 12 свидетели, сред които Здравков и Братоев, които са членове на експертния съвет, е било допуснато от съда. Още при повдигане на овинението срещу Крусев, той обясни, че не е взел решението сам, а със съгласието на Експертния съвет към НАГ.

Делото бе образувано заради подмяната ни виброизолационната подложка на трамвайните релси на ул. "Граф Игнатиев". Не беше поставена тази, с която е спечелена поръчката. Една от причините е, че проектантът се отказва от проекта си.

На заседанието във вторник бе разпитван инж. Асен Тасев - председател на съвета на директорите на "Столичен Електротранспорт". Той бе категоричен, че този релсов път е най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години.

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев, който бе ресорен за транспорт и транспортна инфраструктура подаде оставка при започването на разследване срещу него, именно заради подмяната на виброизолационната подложка на релсовото трасе по "Графа". Подмяната, която се финансира от Столична община се извърши едновременно с реконструкцията на емблематичната столична улица, финансирано по европейски средства.

Изпълнител на ремонта бе "Джи пи Груп". Обвинението срещу Крусев е за нарушение на ЗОП, защото е променил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнатиев". 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
 • Собствения си автомобил (32%, 24 Гласове)
 • Отполение на дърва и въглища (11%, 8 Гласове)
 • Градския транспорт (55%, 41 Гласове)
 • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 74 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Търсят се директори за СОАПИ и ЦГМ...

Две от най-големите и значими общински структури - Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и Цент...

Прочети още keyboard_arrow_right