Детска градина и училище в Казичене ще се отопляват с минерална вода

Детска градина и училище в Казичене ще се отопляват с минерална вода

Снимка: pixabay

Столичната община получи безвъзмездно от държавата находище на минерални води в Казичене за ползване в срок до 1 януари 2036 година. Това съобщава от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в отговор на запитване от БТА.

На заседание на 26 януари тази година Столичният общински съвет (СОС) даде съгласие кметът на София да поиска разрешение от МОСВ за "безвъзмездно предоставяне за ползване и управление на обособен участък „Казичене“ от находище на минерални води Казичене-Равно поле“ – изключителна държавна собственост". Прехвърлянето ще позволи да се организира отоплението на детската градина и училището в с. Казичене с минерална вода.

От МОСВ посочват, че с предоставянето на находищата на минерална вода – изключителна държавна собственост, се дава възможност на общините да управляват ресурса от минералната вода за лечение, балнеология, спа, спорт и други цели, съвместими с плана за развитие на общината, съобразно качествата и характеристиките на водата.

Освен за детската градина и училището в Казичене, минералните води там, съгласно предвижданията на Стратегията на Столична община, ще са основата за изграждането на извънградски балнеоложки център в подножието на Лозенската планина и за междуселищни рекреационни комплекси в района Казичене-Кривина – посочват от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към СО.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Във Връбница: Започва градежът на детска градина с 12 групи и плу......

Още една, чисто нова детска градина ще има в София. Тя ще е в столичния район Връбница. Градежът на поредно царство за м...

Прочети още keyboard_arrow_right