Изключиха от Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на канализация на 4 места в София

Изключиха от Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на канализаци

Снимка: Столица.bg

Сред "късметлиите" са „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“, след като има становище на ЕК, че ще получат финансиране

Четири места в София остават без канализация и тя няма да бъде изградена по  Плана за възстановяване и устойчивост на България. Лошата новина съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. 

"Четири проекта за изграждане на канализация на територията на Столична община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от МРРБ", съобщи столичният кмет.

"Късметлиите" са жителите на Кокаляне, район Панчарево, село Сеславци - район Кремиковци и селата Волуяк и Ботунец. Жителите на тези квартали и населени места в районите „Панчарево“, „Връбница“ и „Кремиковци“ очакват от много години да започне изграждането на ВиК инраструктура.

"Настоявам четирите проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост", категорична е Фандъкова. Проектите за изграждане на ВиК в агломерации „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ са на обща стойност 250 млн. лв. и са били включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г. При това за тези обекти има становище на експерти на Европейската комисия, че тези агломерации могат да получат европейско финансиране.

Според служебния министър на регионалното развитие София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен.

"Запознахме министър Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма „Околна среда“ със същите правила и принципи", аргументира се кметът на София.

Арх. Комитова е уверила Йорданка Фандъкова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в Плана. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичен инспекторат глоби мъжа, отрязал антипаркинг колче с флек......

Столичен инспекторат санкционира мъжа, отрязал с флекс антипаркинг колче. За нарушението, което е станало в 9.30 ч. вче...

Прочети още keyboard_arrow_right