Кметът Фандъкова и комисар Мария Габриел организираха европейски форум за жени-предприемачи

photo_library
 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

Жените в Европа могат да бъдат водеща сила в европейската екосистема за иновации. Те имат потенциала, таланта и визията да работят като предприемачи, да създават стартъпи, да се развиват като лидери и да предлагат бързо решения на различни предизвикателства.

По инициатива на българския комисар Мария Габриел и столичния кмет Йорданка Фандъкова в София днес се проведе международен форум с участието на десетки жени-предприемачи и кметове на Солун, Болоня, Клуж-Напока, Дортмунд.

Те участваха в поставянето на началото на "Европейския форум за жени учредители".

В София бе създадена първата част от европейската мрежа European Women Founders, под патронажа на еврокомисаря ни. Основната цел на форума е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред жените в областта на иновациите и предприемачеството.

За мен задачите са отговорност. Не деля работата на женска или мъжка. От мен се изисква да свърша работата си, каза кметът на София Фандъкова.

София и България като част от Европа, приела ценностите на християнството и демокрацията, изминава своя път по принципите на демокрацията повече от 30 години. Тези принципи са ключови за статута на жените в обществото, за равния им достъп до образование и кариерно развитие, за свободата и отговорността да бъдат лидери със своя талант и умения.

Като първата жена-кмет на столичния град приемам като своя кауза да помагам и насърчавам повече жени да имат самочувствието да се насочат към управленски позиции, посочи кметът на София. Със съзнанието на своята женска сила, но и с разбирането, че се изискват подходящи знания, компетентност и качества, за да вършим работата си каза Фандъкова.

Вярвам, че е градивно да имаме не свят на противопоставянето, а на сътрудничеството, екипната работа. Ключово е образованието и създаването на възможности за развитие на управленски и личностни умения, така и на възможностите за стартиране на бизнеси, посочи Фандъкоав. Тя заяви, че като кмет подкрепя инициативи за лидерско развитие на жени и даде пример как заедно със Съвета на жените в бизнеса, на който е почетен член, е развита Лидерска академия за жени, която се радва на огромен интерес. Столична община създаде и общински инструменти за образование и финансова подкрепа на проекти на граждани. През последните години делът на жените - предприемачи в България се увеличава, като поданни на НСИ те са над 30% от предприемачите у нас.

В София все повече жени заемат управленски позиции, стават ръководители на компании, стоят зад иновации.

Столична община създаде Програма за следдипломна квалификация за Мениджъри в културата с цел да се обогатят знанието и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации.

Със започване на войната в Украйна Столична община оказва помощ на бежанци, които са предимно жени, да бъдат настанени в София и да намерят работа, ако желаят да останат в града. Създадохме Център за подкрепа на бежанци, където вече са преминали около 4000 души.

По данни на Евростат (2022), през 2021 г. България продължава своята тенденция от последните години и се нарежда на 1-ро място в ЕС по брой жени, заети в ИКТ сектора – 28.2% (с 9.1% повече от средното за ЕС). И те работят предимно в София.

Общинската агенция за инвестиции Invest Sofia e първа по рода си у нас градска инициатива за обединение на местната администрация и компании от града за предоставяне на интегрирано обслужване при инвеститорски запитвания.

Главният изпълнителен директор на Invest Sofia д-р Мария Христова също представи инициативите на София и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции, които са насочени към подкрепа на женското предприемачество.

 

 

 

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 801 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 925 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Кметът Фандъкова: Столична община ще участва в разработването на ......

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с министъра на транспорта Николай Събев, за да обсъди с него проблемите на ...

Прочети още keyboard_arrow_right