Кметът Фандъкова и комисар Мария Габриел организираха европейски форум за жени-предприемачи

photo_library
 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

Жените в Европа могат да бъдат водеща сила в европейската екосистема за иновации. Те имат потенциала, таланта и визията да работят като предприемачи, да създават стартъпи, да се развиват като лидери и да предлагат бързо решения на различни предизвикателства.

По инициатива на българския комисар Мария Габриел и столичния кмет Йорданка Фандъкова в София днес се проведе международен форум с участието на десетки жени-предприемачи и кметове на Солун, Болоня, Клуж-Напока, Дортмунд.

Те участваха в поставянето на началото на "Европейския форум за жени учредители".

В София бе създадена първата част от европейската мрежа European Women Founders, под патронажа на еврокомисаря ни. Основната цел на форума е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред жените в областта на иновациите и предприемачеството.

За мен задачите са отговорност. Не деля работата на женска или мъжка. От мен се изисква да свърша работата си, каза кметът на София Фандъкова.

София и България като част от Европа, приела ценностите на християнството и демокрацията, изминава своя път по принципите на демокрацията повече от 30 години. Тези принципи са ключови за статута на жените в обществото, за равния им достъп до образование и кариерно развитие, за свободата и отговорността да бъдат лидери със своя талант и умения.

Като първата жена-кмет на столичния град приемам като своя кауза да помагам и насърчавам повече жени да имат самочувствието да се насочат към управленски позиции, посочи кметът на София. Със съзнанието на своята женска сила, но и с разбирането, че се изискват подходящи знания, компетентност и качества, за да вършим работата си каза Фандъкова.

Вярвам, че е градивно да имаме не свят на противопоставянето, а на сътрудничеството, екипната работа. Ключово е образованието и създаването на възможности за развитие на управленски и личностни умения, така и на възможностите за стартиране на бизнеси, посочи Фандъкоав. Тя заяви, че като кмет подкрепя инициативи за лидерско развитие на жени и даде пример как заедно със Съвета на жените в бизнеса, на който е почетен член, е развита Лидерска академия за жени, която се радва на огромен интерес. Столична община създаде и общински инструменти за образование и финансова подкрепа на проекти на граждани. През последните години делът на жените - предприемачи в България се увеличава, като поданни на НСИ те са над 30% от предприемачите у нас.

В София все повече жени заемат управленски позиции, стават ръководители на компании, стоят зад иновации.

Столична община създаде Програма за следдипломна квалификация за Мениджъри в културата с цел да се обогатят знанието и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации.

Със започване на войната в Украйна Столична община оказва помощ на бежанци, които са предимно жени, да бъдат настанени в София и да намерят работа, ако желаят да останат в града. Създадохме Център за подкрепа на бежанци, където вече са преминали около 4000 души.

По данни на Евростат (2022), през 2021 г. България продължава своята тенденция от последните години и се нарежда на 1-ро място в ЕС по брой жени, заети в ИКТ сектора – 28.2% (с 9.1% повече от средното за ЕС). И те работят предимно в София.

Общинската агенция за инвестиции Invest Sofia e първа по рода си у нас градска инициатива за обединение на местната администрация и компании от града за предоставяне на интегрирано обслужване при инвеститорски запитвания.

Главният изпълнителен директор на Invest Sofia д-р Мария Христова също представи инициативите на София и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции, които са насочени към подкрепа на женското предприемачество.

 

 

 

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община пусна допълнителен градски транспорт за Задушница...

Столична община осигури допълнителен градски транспорт заради Задушница днес, за улеснение на гражданите с придвижването...

Прочети още keyboard_arrow_right