Кметът Фандъкова: Качеството на въздуха е предизвикателство за градовете

photo_library
 • Кметът Фандъкова представи София като „зелен град“ на форум в Подгорица

  Снимка: Столична община

 • Кметът Фандъкова представи София като „зелен град“ на форум в Подгорица

  Снимка: Столична община

„Ролята на градовете е водеща, затова във време на предизвикателства и кризи обсъждането на добри идеи и практики, ни помага да намираме решения, да развиваме нашите региони. Основните приоритети в работа ми са насочени към развитие на София като зелен град - чист, устойчив и привлекателен за хората.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на форум „Градовете като движеща сила на промяната в духа на една ера“, който се проведе в Подгорица, Черна Гора, съобщават от Столична община.

Кметът на София участва в конференцията по покана на кмета на Подгорица Иван Вукович.

Най-важният приоритет е чистият въздух и в тази сфера са насочени основните ни проекти. Качеството на въздуха е предизвикателство за градовете, което засяга всяка една сфера на дейност и зависи от всеки от нас, каза Фандъкова.

В София изпълняваме най-мащабната за последните години модернизация на градския транспорт и изграждаме най-бързият и екологичен транспорт - метрото. Тази година продължаваме на строим софийското метро, което вече има три линии. Закупуваме нови автобуси, електробуси, тролейбуси и трамваи. Разработихме и иновативен проект за електрически малки автобуси, които ще пуснем в гъсто населени квартали. Предвидено е и мобилно приложение за гражданите, които „по заявка“ могат сами да заявят автобус. Проектът е пример за това как да направим градския транспорт предпочитан в ежедневните придвижвания на хората, посочи също Фандъкова.

За подобряване качеството на въздуха, по думите на Йорданка Фандъкова предвиждаме въвеждане на нискоемисионна зона в центъра с цел ограничаване движението на стари автомобили при дни с превишения.

София както и Подгорица са градове със силно развита зелена система. Създаваме зелен пояс около София с проекти, в които включваме и гражданите. Тази есен започваме новия залесителен сезон, като целта ни е да засадим над 80 хил. фиданки. Вече сме засадили над 100 хил. дървета. Отделно засаждаме дървета в града – в паркове, по улици и булеварди, в училища и детски градини.

С цел осигуряване на алтернативни източници на енергия разработваме проекти за възобновяеми енергийни източници, посочи Фандъкова. София работи по проекти за въвеждане на ВЕИ в общински сгради, продължава и безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление, като вече над 8000 домакинства са заявили желание.

Климатичните промени изискват сериозна работа по превенция. През октомври в Черна Гора ще се проведе учение по международен проект за реакция при земетресения. В него участват аварийни екипи на Столична община, заедно с още шест държави. За реализацията на проекта кметът Фандъкова благодари на президента на България г-н Румен Радев и посланика на България в Черна Гора Н. Пр. г-жа Плугчиева.

На форума присъстваха също и кметът на Любляна Зоран Янкович, заместник-кметът на Прищина Албан Зогай, Н. Пр. г-жа Плугчиева – посланик на България в Черна Гора и посланиците на държавите от региона.

Участниците бяха впечатлени от работата на кмета Фандъкова и от постигнатото в София, която по своите мащаби се равнява на цяла Черна Гора. Изключително важно в работата за градовете е включването на гражданите и местните общности, което София е направила през последните години. Мнението на местните лидери е, че това е много важно особено по време на кризи, когато хората се нуждаят от стабилност в лицето на институциите и особено на местните власти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1283 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1552 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Променят движението в центъра на София заради гръцкия президент...

Във връзка с посещението на президента на Гърция у нас се налага промяна в организацията на движението в центъра на Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right