Кметът на София обеща места за 3000 деца в детските градини до 15 септември

-

Снимка: Facebook

Половината от тези 9700 деца, за които днес няма места, ще получат системна целодневна грижа още до края на тази година. Това обеща кметът на София Васил Терзиев, който коментира във фейсбук ситуацията с липсата на места за децата в столицата.

"Още до началото на учебната година ще има близо 3000 деца, които ще бъдат приети на различни класирания. До края на тази година ще осигурим нови 1400 места в детските градини и яслите. Тоест, половината от тези 9700 деца, за които днес няма места, ще получат системна целодневна грижа", пише Васил Терзиев.

По думите му вече са поставени основите, като тази година се ремонтират, изграждат и проектират 51 градини и ясли.
"Липсата на места за целодневна грижа за децата е перманентен тормоз за цялото семейство. За съжаление, като много други системно нерешени проблеми, няма как да се справим с този с магическа пръчка. Затова и резултатите от първото класиране за яслите и детските градини днес не са такива, каквито ни се иска да бъдат", отбелязва той.

Кметът на София припомня още, че от 1 април е в сила увеличението на възнагражденията на работещите в сектора на детското и медицинското здравеопазване с 30%, за да започне привличане на нови кадри за новите детски градини и ясли.

Планът за действие включва серия от действия, сред които:

- До края на юни ще бъдат предложени промени в Наредбите за компенсиране на разходите за деца, които не са приети в яслени и градински групи. Съвместно с районните кметове ще се идентифицират проблемите и формулират решения в полза на родителите.

- След края на генералното класиране ще се сформира работна група с участие на заинтересованите страни, която да даде предложения до есента на 2024 г. за подобряване на Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Ще се обсъди и изготвената пътна карта с идеи и решения.

- Ще се работи в сътрудничество с други общини, които са изправени пред проблема с недостиг на места за ранна детска грижа и с Националното сдружение на общините в Република България за признаване на алтернативни форми на целодневна грижа и други мерки на национално ниво, които да подкрепят усилията на общините за гарантиране на ранна детска грижа с високо качество за всяко дете.

В София: 9 700 деца засега остават извън детските градини

"До края на 2024 г. ще внесем в СОС актуална програма за строителство, базирана на модел за прогнозиране на нуждите от ясли и детски градини по райони с цел планиране на строителство на нови и разширение на съществуващи.

За осигуряване на терени за нови детски градини в кварталите, където такива липсват, ще фокусираме усилия върху проектиране и одобряване на ПУП по реда на чл. 16 от ЗУТ за част от квартали Манастирски ливади - изток, Кръстова вада, Витоша ВЕЦ Симеоново и Студентски град", добавя още кметът на София.

По думите му решението на този тип системни проблеми на София изисква обединяването на усилията на всички – институции, политици, експерти, неправителствени организации.

"Наш дълг е да осигурим отглеждането, образованието и развитието на децата ни. В това нямаме право да имаме различни цели", категоричен е Васил Терзиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученици ще четат поезията на Ботев пред паметника на Левски в Соф......

Ритуално четене по повод  Деня на Ботев и загиналите за свободата на България ще се проведе на 2 юни в пространство...

Прочети още keyboard_arrow_right