Столична община ще ремонтира 2 детски градини в столичния "Илинден"

Столична община ще ремонтира 2 детски градини в столичния "Илинден"

Снимка: Столична община

Финансирането ще е от Капиталовата програма

Изцяло обновени и реконструирани ще бъдат две детски градини в столичиня район "Илинден". Това стана ясно след вчерашното посещение на кмета на София Васил Терзиев и финансовия Иван Василев.

Столичният кмет започна огледи на състоянието на детски градини и обеща да се подобрят условията за отглеждане на децата на София. Градините, които той посети и трябва да бъдат ремонтирани са  158-а „Зора“ и 179-а „Синчец“ в кв. “Захарна фабрика“, съобщиха от Московска 33.

 Доживяхме: Свободни места в детски градини в Люлин

Сградата на 158-а детска градина е стара, изградена е с етернитови панели и трябва да бъде премахната и построена отново, окето означава, че ще се прави реконструкция, както другите наследени от Йорданка Фандъкова от Софиянски - ентернитови градини.

В 179. детска градина е компрометиран покрив, след некачествен ремонт. В резултат на това в помещенията има пукнатини и влага.

Васил Терзиев потвърди ангажимента на Столичната община да реши проблемите и в двете сгради. Той увери директорите на детските градини, че общината е ангажирана да създаде добра среда за децата.

"В Капиталовата програма на Столичната община са заложени 1.5 млн. лева и има възможност да осигурим допълнително финансиране" – информира зам.-кметът Иван Василев. "За Детска градина „Синчец“ очакваме информация от кмета на района каква е стойността за необходимия ремонт на покрива и ще отпуснем финансиране. В бюджета има средства, които ще разпределим за извършване на строително-ремонтни дейности" – уточни Василев.

Кметът на София представи 3-годишна програма: Изграждат 67 нови детски градини, разкриват 282 групи (ВИДЕО)

Кметът на „Илинден“ Емил Бранчевски заяви, че районът има пълна готовност да започне процедура за обществена поръчка за проектиране на нова сграда на Детска градина „Зора“, а след това и процедура за строителство".

"В бюджета на общината за тази година са заложени средства за проектиране, изграждане и ремонтни дейности на 51 сгради на детски градини и ясли в различни райони на София. Предвидени са общо 126.25 млн. лева за инвестиции в образование – в изграждане и ремонти на училища, детски градини и ясли", каза Иван Василев.

Той обясни, че тази година още ще има проблем с липсата на места, но "както сме обещали в кампанията, в рамките на четиригодишния мандат ще решим този проблем и всяко дете в София ще има достъп до грижа в детска градина".

През тази година продължава строителството на 17 нови сгради на детски градини, за да решим проблема с недостига. До края на 2024 г. се очаква да приключи изграждането на 13 от тях и след въвеждането им в експлоатация да бъдат разкрити 14 яслени и 47 градински групи с 1442 нови места.

Преди дни кметът на Люлин обяви, че има свободни местта в градините в района и призова родители от съседни райони да кандидатстват за свободните местта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първият Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати в С......

За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникал...

Прочети още keyboard_arrow_right