Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на довеждащ транспорт (СНИМКИ)

photo_library
 • Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на

  Снимка: Столица.bg

 • Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на

  Снимка: Столица.bg

 • Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на

  Снимка: Столица.bg

 • Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на

  Снимка: Столица.bg

 • Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на

  Снимка: Столица.bg

 • Обещано и изпълнено! След Манастирски ливади и в Горна баня има 3 линии на

  Снимка: Столица.bg

Остава още една линия във Витоша-ВЕЦ Симеоново и Малинова долина, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

В края на миналия мандат, през 2019 година кметът на София Йорданка Фандъкова представи идеята за довеждащ градски транспорт, който да улесни софиянци, придвижването да е екологично и да се осигури достъп до метрото. И след 4 години идеята е факт. 

Първият довеждащ транспорт в София тръгна в Манастирски ливади - изток, Манастирски ливади - запад преди месеци. Вече такъв има и в Горна баня. Сега е ред на екологичния градски транспорт да тръгне по маршрут и във Витоша ВЕЦ Симеоново и Малинова долина. 

Днес сутринта от Горна баня, район Овча купел първите си курсове направиха електрическите, 22-местни бусчета по три линии - 802, 803 и 804. Те ще осигурят удобен транспорт до метрото в планинския квартал.

Маршрутите и на трите линии са разработени от дирекция Транспорт на Столична община, общински съветници и с пълната подкрепа и съгласуваме с местните инициативни комитети в кварталите, през които минават бусчетата. 

Тази сутринт кметът на София Йорданка Фандъкова, заместникът й Дончо Барбалов, кметът на район Овча купел Ангел Стефанов, директорът на ЦГМ Димитър Дилчев, общинският съветник Замфир Зарков, директорът на Столичен автотранспорт Слав Монов и директорът на "Транспорт" на Столична община Иван Николов бяха на място, в Горна баня, и представиха маршрутите и удобството на новите 3 линии.

"Една от линиите ще свързва Карпузица с метрото. А линията в Горна баня ще свързва различните части на квартала, включително и вилната зона с метрото. Третата свърза пл. Сред село в Княжево с метрото. Целта на довеждащия транспорт е връзката на пренаселени квартали с метрото, за да облечкчим хората и трафика, защото когато хората ползват метрото и няма да са с личните си автомобили. В тези квартали нямаше много алтернативи и ето решението е с 3 нови линии. Вече се движи довеждащият транспорт в Манастирски ливади - изток и Манастирски ливади - запад и Бъкстон. Изключително успешно е и хората вече свикват, особено в началото на учебната година . Остава още една, последна линия, която ще минава през Витоша ВЕЦ Симеоново и Малинова долина, и ще свърза тези презасторени, натоварени квартали с метростанция Витоша.
Това е последната част от реформите в градския транспорт, които гарантират по-добър, по-достъпен и по-екологичен градски транспорт. Мислим и за чистотата на въздуха и екологията. Пожелавам безаварийно и удобно пътуване на хората!, каза пред журналисти Йорданка Фандъкова.

"На практика и трите линии правят връзка с метрото. Те стартират от ул. Лотос и трите. Първата е вътрешноквартална - прави обиколка на Горна баня, като целта е да направи връзка с метрото. Линия 803 минава през ул. Обзор, за да се направи връзката с вилната зона на Горна баня, спирка Кантона, и отново до метростанцията на Горна баня. Последната линия 804 е свързана с пл. Сред село, старата част на Княжево, там вече има интензивно строителство на жилищни сгради и блокове и това осмисля този довеждащ транспорт да се организира по този начин. Тези малки електробуси са най-доборто от екологична гледна точка за придвижване в градска среда. Още днес на старта, и на трите линии, видяхме, че има интерес от гражданите и ги ползват. Това е част от програмата за модернизация на градския транспорт на кмета Йорданка Фандъкова. Тези 3 линии продължават развитието на довеждащия транспорт в София", каза общинският съветник Замфир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Днес е важно да помним уроците на историята, да работи......

Преди 115 години нашият народ, воден от забележителни лидери, постига националния идеал – свободна и независима Бъ...

Прочети още keyboard_arrow_right