Опожарената къща на "Скобелев" е собственост на Фимен ЕООД

photo_library
 • Опожарената къща на "Скобелев" е собственост на Фимен ЕООД

  Снимка: Район Триадица

 • Опожарената къща на "Скобелев" е собственост на Фимен ЕООД

  Снимка: Район Триадица

Столична община предпирема действия по обезопасяването на рухналата сграда с културна стойност

Изгорялата вчера стара къща в центъра на София е собственост на фирма Фимен ЕООД. Сградата, която е на бул. Скобелев 18, до 20-о училище, бе запалена от клошар, по официална информация. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите пламъците бяха потушени и се обхвана и съседни сгради.

Къщата, която е със старинна архитектура, е паметник на културата и отдавна е в аварийно състояние. Собствениците обаче до момента не са предприели никакви мерки и действия по нейното обезопасяване и възстановяване.

До момента не е ясно, дали подпалването е умишлено, поръчково за разчиставен на терен, застрахователно събитие или просто инцидент? За щастие вътре не е имало хора и няма пострадали.

Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов и зам.-кметът Христо Вълчанов веднага реагираха на сигнал за пожар в изоставена къща на бул.“Скобелев“ 18. Пристигнаха на място и се запознаха с фактическата обстановка, както и оказаха съдействие на компетентните органи и останаха там до гасенето на огъня.

Сградата, която има опасност да се срути често се обитава самонастанили се клошари и бездомници. Тя е опасна и за преминаващите по тротоара граждани, тъй като има опасност от падащи предмети. Именно затова е напарвен и навес точно пред къщата, за да може безопасно да се ползва тротоара.

Обектът е бил регистриран като архитектурен паметник на културата и район „Триадица“ отдавна прави постъпления за връщането на предишния му статут. 

Пожар в изоставена къща на Петте кюшета в столицата

За опожарената къща, архитектурен паметник, коментира и зам-кметът на Столична община за култура и образование Тодор Чобанов. В социалната мрежа той написа:

"Свидетели сме на очевидното нежелание на собственика на една историческа сграда да изпълни своите задължения съгласно законите на страната. Налице е основателно съмнение, че е възможно да става дума за умишлен опит да се разруши старината, за да се избегне реставрирането й, каквито са обществените очаквания и действията, които е предприела Столична община"

Чобанов припомня, че през 2002 г. фирма „ФИМЕН“ ЕООД става собственик на Къщата на Шапкарева на бул. „Скобелев“ №18. Две години по-късно, през 2004 г. статутът на сградата е свален и тя е отписана от списъка с декларираните паметници на културата.

От 2011 г. Столична община и районна администрация предприемат действия за обезопасяване на сградата, която се намира и в непосредствена близост до 20 Основно училище. В началото на тази година Столична община предприе действия по обезопасяване на сградата към училището и тротоара, а на собственика е издадено и връчено наказателно постановление, обяснява Чобанов.

През март кметът Фандъкова с официално писмо поиска от министъра на културата спешно да предприеме действия по предоставяне на статут на Къщата на Шапкарева.

"Апелираме към Министерство на културата без всякакво забавяне на издаде заповед, с която да гарантира статута на сградата като културна ценност. Веднага след това Столична община ще има основание да предприеме действия за изменение на подробния план от 2005 г., който предвижда изграждане на 7-етажна сграда на нейно място. Това е целта, която сме си поставили, за да гарантираме, че тази къща ще бъде запазена в автентичния й вид", призова Чобанов.

По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова днес еизвършен оглед на място от дирекция „Строителен контрол“, за щетите, нанесени от пожара. Столична община е готова да извърши в най-кратък срок аварийно укрепване на Къщата на Шапкарева, ако собственикът откаже, така че през идващите зимни месеци конструкцията да се запази и да се гарантира оцеляването на старината, съобщи зам.-кметът по култура.

През 2006 година по схемата "пожар за разчистване на терена" бе опожарен ресторант "Тенекиите" в Борисовата градина, в Лозенец. Собственикът имаше "инвестиционни" намерения за лъскава жилищна сграда с магазини. Гражданското недоволство обаче спря засторяването на апетитния имот в Борисовата градина.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 164 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 106 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Санкционираха търговски обект за замърсяване на бул. Овча купел 1......

Столичен инспекторат наложи глоба на търговски обект на бул. "Овча купел" 1.  Санкцията е за смесване на отпадъци и...

Прочети още keyboard_arrow_right