Проф. Стоян Братоев: Строителството на метро към Левски Г е на 34%, труден участък с много подпочвени води (ВИДЕО)

Проф. Стоян Братоев: Строителството на метро към Левски Г е на 34%, труден

Снимка: Столица.bg

Участъкът е разделен на 3 отсечки и се изпълняват от различни фирми, договорите им ще бъдат индексирани с 15%

Три години и половина ще се строи 3-километровият участък, продължение на третата метролиния, от станция "Хаджи Димитър" към Левски Г - станция "Георги Аспарухов", Мизия и "Владимир Вазов". "Вървим близо до сроковете. Но това са различни обекти, с различни обеми и специфики, някъде има малко изоставяне, но средно се движим с 34% изпълнение, което съответства приблизително на първоначалния график", каза директорът на столичния "Метрополитен" проф. инж. Стоян Братоев пред журналисти днес.

Проф. Братоев заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, педедателя на СОС и зам.-кметът на район Подуяне Петър Митев инспектираха строителството на станция "Тракия".

"Сега има малко намаляване на темпото заради индексацията. Таази сутрин имахме среща със строителните фирми и ги уверихме, че има нагласа да се осигурят средства за индексация, за да може да се засили темпото. Те проявяват разбиране. Например тази станция - "Тракия" - на "Вл. Вазов" и "Витиня", както виждате, се изгражда част от перона, изградени са външните конструкции, носещите стени, покривна плоча. Предстои вътрешната конструкция, перонни плочи и една междинна плоча, върху която се намирах входните вестибюли и служебните помещения, електроподстанция, автоматики и т. нат. Това предстои да се изпълни", обясни проф. Братоев.

Оскъпяването за индексация, по решение на СОС е 15%.

"Нашето решение, което предложихме на СОС, е за всички договори строителни, по методиката, предложена от държавата, да може да се допуска увеличение до 15% и "Метрополитен" дисциплинирано спазва това решение. Очакваме финансиране от страна на държавата", допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

През Столица.bg проф. Братоев призна, че това е един от най-тежките участъци за строителство на метрото.

"В години като построим един участък си казвам: Дано седващият е по-лек! Оказа се точно обратното. Всъщност този участък - от Х. димитър до Левски Г, е един от най-трудните за строителство. Строи се частично - по открит способ, по Милански, по Австрийски - тунелни участъци, защото има страшно много подземни води. Сега не се усеща, защото помпените системи работят. Прави се постоянно водопонижаване, за да може да се изгради конструкцията, изолира се, да се затвори и тогава да се изключат помпите. Това е една от особеностите тук. Технологията на строителство на тунелите по т. нар. "нов австрийски способ", където непрекъснато се укрепва забоя е с много малък напредък - в порядъка на 60 - 70 см, пак са укрепва. Такава е спецификата на този метод. Но нещата вървят - особеностите са слабите почви и многото подпочвени води", разказа проф. Братоев.

Прогнозният пътникопоток за новия участък е около 43 000, но в зоната на това трасе живеят около 75 000 - 80 000, или работят. Поръчани са още 8 влака, които са за този участък и за Слатина, те са добавка към съществуващите 35, допълни инж. Стоян Братоев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 435 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Международния ден на хората с увреждания: „Всички заедно“ под ку......

Столичната община организира благотворително събитие под надслов „Всички заедно“ 2023, по случай Международн...

Прочети още keyboard_arrow_right