Събраха тон опасни отпадъци за няколко часа на ул. "Париж" в столицата

Събраха тон опасни отпадъци за няколко часа на ул. "Париж" в столицата

Снимка: Столица.bg

Само за няколко часа мобилен пунк събра едит тон опасни отпадъци, които са вредни  ине трябва да попадат в контейнерите за битови отпадъци и природата. Инициативата е на Столичен инспекторат и днес мобилният пункт бе позициониран пред сградата на ул. "Париж" в София случай Световния ден на екологията.

Десетки граждани посетиха пункта, разположен на пракинга пред Столичен инспекторат и се отърваха от стари лекарства, бои, лакове, живачни термометри, разредители и др. Общо се събраха тон от вредните вещества. Пратката с опасните боклуци отива за обезвреждане и оползотвораване, съобщиха от Столичен инспекторат.

Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинства в София стартира през 2012 г. и до този момент в Столична община са събрани над 34 тона опасни битови отпадъци. През 2019 г. теса 7028.940 кг. Тези отпадъци отиват за последващо обезвреждане и оползотворяване.

Както е известно Столичен инспекторат е създал организация и има график на мобилния пунк, който през определен район се разполага в различни райони на София, за да могат гражданите периодично да изхвърлят опасните отпадъци.

От Столичен инспекторат уточниха, че този вид боклуци може да се предават само от физически лица. За юридическите лица тази услуга е съобразена със задълженията им по Закона за управление на отпадъците.

При големи количества, гражданите могат да използват телефон 070011750 и да заявят събиране от адрес.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Готов е проектът за ПУП на първия етап от Зеления ринг на София...

Готов е проектът за Подробен устройствен план на първия етап от Зеления ринг на София. Идеята за екологичното трасе в ст...

Прочети още keyboard_arrow_right