София отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи (СНИМКИ)

photo_library
 • София отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

  Снимка: Аделина Ангелова

 • София отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

  Снимка: Аделина Ангелова

 • София отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

  Снимка: Аделина Ангелова

 • София отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

  Снимка: Аделина Ангелова

 • София отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

  Снимка: Аделина Ангелова

„10 март е паметен ден в българската история, ден на преклонение и почит. Той е символ на победата на човечността и единството, проявени преди 80 години от българския народ, представители на Българската православна църква, политици, писатели, лекари, общественици, интелектуалци, които се противопоставиха на Холокоста и спасиха своите съграждани от лагерите на смъртта.“ Това каза в своето слово по повод 80 години от спасяването на българските евреи  кметът Йорданка Фандъкова. Церемонията се състоя пред паметника на Спасението в София.

По рано днес кметът Фандъкова присъства на благодарствения молебен в храма „Света София“ и се включи в похода на толерантността.

Пред паметника на Спасението в градина „Св. Климент Охридски“ се проведе възпоменателна церемония по повод 80-ата годишнина от спасението на българските евреи и почитането на паметта на евреите, загинали в нацистките лагери.

В изказването си кметът Фандъкова посочи също, че преди 80 години нашите деди са имали дързост, останали са верни на законите на хуманизма и са записали една от най-достойните глави в националната ни история.

„Днес ние се прекланяме пред техния кураж и смелост. Много от техните имена не са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 000 български евреи. Не бива да забравяме и тези, които не бяха спасени – 11 343 евреи от беломорска Тракия и Македония. Със смирение свеждаме глави пред тяхното страдание и гибел.“, каза още столичният кмет.

В своето слово софийският митрополит Стефан - един от най-активните духовници за спасяване на еврейската общност в България, каза: “Еврейското преследвано малцинство вика към нас за помощ и ние не можем да им откажем искрено загрижено християнско отношение. Нашият народ не понася несправедливост, жестокост и насилия срещу никого.“

В речта си Йорданка Фандъкова посочи още, че преди 80 години нашият народ е поел отговорността да запази живота на близо 50 000 български граждани и е доказал, че притежава едни от най-големите достойнства – човечността, толерантността, хармонията и разбирателството между хората от различни етноси и религии.

„Тази мъдрост, завещана ни от времето, е в духа на завета на Левски за чиста и свята република с равенство пред законите за всички етноси  и религии.“, посочи също столичният кмет.

По думите й „днес институциите показахме, че обединени можем да се противопоставим на прояви на омраза по улиците на нашия град и не допуснахме провеждането на Луков марш. Всички жители на града имат равното право да се чувстват у дома си в София. Нека нашите деца да растат като достойни наследници, които пазят заветите на възрожденските ни водачи с техните европейски ценности, на тези, които се изправиха срещу Холокоста и показаха, че доброто може да победи.“

„Нека днешното честване ни напомни за отговорностите, които всички ние имаме за запазването на непреходните човешки ценности и силата на обединението за добро в нашия град и в нашата страна.“, каза също Йорданка Фандъкова.

На възпоменателната церемония и в похода на толерантността присъстваха посланикът на Израел Н. Пр. Йорам Елрон, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф.д-р Александър Оскар, Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, член на Управителния съвет на Движението за борба с антисемитизма, Ино Ицхак, председател на Организацията на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България“, Аврам Папаро оцелял от Холокоста. Слово пред паметника изнесе и Руби Тодорова, ученичка от 4 клас от ЧСЕ „Роналд Лаудер“. Водещ на церемонията бе доц.д-р Тодор Чобанов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Санкции в Красно село, Оборище и Студентски заради изхвърлени каш......

Няколко фирми получиха санкция за нерегламентирано изхвърляне на кашони в различни райони на София, съобщават от Столичн...

Прочети още keyboard_arrow_right