Столична община пуска за обществено обсъждане "Културно наследство"

Фандъкова за програмата Културно наследство

Снимка: Столица.bg

13 сгради, недвижими културни ценности в район Възраждане ще бъдат консервирани и реставрирани. В момента се провеждат процедурите. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция. Тя представи новата пилотна програма "Културно наследство" на Столична община. За нея са отделени 300 000 лв. от бюджета на Московска 33 за 2019 г.

Целта на програмата е да се подпомагат собственици на сгради в София, обявени за културна ценност. Основно ще се подпомага проектирането на старите сгради. По подобен модел са спасени емблематични сгради в парижкия район Маре. Местната власт във френската столица отдавна са приложили тази практика и са подкрепили собствениците, за да възстановят постройки, които са паметници на културата.

Само в район Възраждане, през последните години, са възстановени 42 стари сгради, които са частни. Общо в София има повече от 1400 сгради, обявени за недвижими културни ценности, които са строени през различни епохи. От тях повече от половината се намират в Централната градска час. До момента са възстановените 118. 

По "Културно наследство" не се осигурява финансиране, а само изработване на проектна документация. Могат да кандидатстват собственици на сгради, обявени за паметници на културата от национално или местно значение. Столична община ще избира проектантите за инвестиционните проекти съгласно ЗОП. Собствениците пък ще имат отговорността за 3 години да реализират дейностите по възстановяване на сградата.

Проектът на програма "Културно наследство" ще бъде качен на официалния сайт на Столична община за обществено обсъждане. След това трябва да получи одобрението на СОС.

 

 

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

???????

Виж също

close

Столична община прави програма за въздуха до 2026 г. с европари...

Столична община ще прави програма за подобряване на въздуха в София за периода от 2021 - 2016 г. Финансирането на порект...

Прочети още keyboard_arrow_right