Столична община пуска за обществено обсъждане "Културно наследство"

 • Фандъкова за програмата Културно наследство

  Снимка: Столица.bg

13 сгради, недвижими културни ценности в район Възраждане ще бъдат консервирани и реставрирани. В момента се провеждат процедурите. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция. Тя представи новата пилотна програма "Културно наследство" на Столична община. За нея са отделени 300 000 лв. от бюджета на Московска 33 за 2019 г.

Целта на програмата е да се подпомагат собственици на сгради в София, обявени за културна ценност. Основно ще се подпомага проектирането на старите сгради. По подобен модел са спасени емблематични сгради в парижкия район Маре. Местната власт във френската столица отдавна са приложили тази практика и са подкрепили собствениците, за да възстановят постройки, които са паметници на културата.

Само в район Възраждане, през последните години, са възстановени 42 стари сгради, които са частни. Общо в София има повече от 1400 сгради, обявени за недвижими културни ценности, които са строени през различни епохи. От тях повече от половината се намират в Централната градска час. До момента са възстановените 118. 

По "Културно наследство" не се осигурява финансиране, а само изработване на проектна документация. Могат да кандидатстват собственици на сгради, обявени за паметници на културата от национално или местно значение. Столична община ще избира проектантите за инвестиционните проекти съгласно ЗОП. Собствениците пък ще имат отговорността за 3 години да реализират дейностите по възстановяване на сградата.

Проектът на програма "Културно наследство" ще бъде качен на официалния сайт на Столична община за обществено обсъждане. След това трябва да получи одобрението на СОС.

 

 

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 143
очни прегледи

800 деца от детските градини в София са минали през очни прегледи

800 деца от детските градини в София са преминали през очни прегледи по инициативата "Усмихнати очи" от лекарите на "Александровска" болница. Това съобщи д-р Константин Ангелов- изпълнителен директор на "Александровска" болница на среща с кмета Фандъкова. На събитието присъстваха още д-р Александър Оскар - председател на Организацията на евреите в България „Шалом" и изпълнителният директор на Първа МБАЛ проф.д-р Цветомир Димитров. Малчуганите, при които са открити проблеми с очите, са насочени към кабинените в болницата и е стартирано лечение. Проектът с очните прегледи тръгна на 2 април и ще продължи до края на май. Общата бройка на децата, които ще преминат през прегледи на очите, ще бъде около 2000, съобщиха от администрацията на Столична община. Родителите са показали голям интерес към здравното мероприятие. Заради това бе решено тази инициатива да продължи и догодина. Ще бъдат включени деца от всички общински градини в София.     Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Йорданка Фандъкова: Смених ограничителите на "Граф Игнатиев" заради безопасността на хората...

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" трябва да приключи до края на май. Това съобщи кметът на столицата Йорданка...

Прочети още keyboard_arrow_right