Столична община актуализира недвижимите културни ценности в Зона „Г-14“ – Запад

-

Снимка: НАГ

Това е една от най-характерните и най-запазените структури от първата половина на ХХ век на територията на града

В рамките на цялостната политика за опазването на недвижимото културно наследство, е разработена актуализация на недвижимите културни ценности в Зона „Г-14“ – Запад. Това съобщават от направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.

Зоната, която включва уличните ансамбли в участъка между бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Сливница“ , ул. „Георги С. Раковски“ и бул. „Княз Александър Дондуков“ “ (с изкл. на уличните фронтове по бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Княз Александър Дондуков“),е една от най-характерните и най-запазените структури от първата половина на ХХ век на територията на Столична община, като същевременно е с голям потенциал за развитие и значителен инвеститорски интерес.

Разработката включва пълно проучване на изследваната територия и на обектите в обхвата й. Събрани са данни, изготвени са анализи, оценки и предложения за предоставяне, актуализиране на статут или прекратяване на временен режим за опазване на всяка недвижима културна ценност.

Изготвено е предложение за предоставяне на статут на груповата недвижима културна ценност Ансамбъл „Зона Г-14 – запад“, към който са приложени допълнителни подробни данни, анализи, схеми и силуети.

По отношение на единичните недвижими културни ценности са разработени общо 41 бр. мотивирани предложения, от които:

- предложения за предоставяне на статут или актуализиране на статут на единични недвижими културни ценности – 26 бр.;

- предложения за деклариране на нови или отписани единични недвижими културни ценности - 13 бр., от които 10 бр. са за възстановяване на статут (отписани при предишни актуализации) и 3 бр. са новоидентифицирани;

Идентифицирани са и 51 бр. обекти, които не притежават признаци на ЕНКЦ, но имат значение за съхраняване на автентични характеристики на груповия обект.

Разработката е изпратена в Националния институт за недвижимо културно наследство за провеждане на необходимите процедури преди издаването на заповед от министъра на културата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Терзиев пред посланици от ЕС: Надявам се София да бъде инт......

Кметът Васил Терзиев покани на среща посланиците на държавите от НАТО и Европейския съюз в България. Срещата се проведе ...

Прочети още keyboard_arrow_right