Взети са мерки за бизнеса и бюджета на Столична община

Йорданка Фандъкова

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Една от основните задачи сега е да се почисти и дезинфекцира столицата, сподели пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Въпреки валежите в неделния ден, дезинфекцията на спирките продължава, допълни тя. С извозването на боклука няма проблем. Възложени са задачите за миене и дезинфекциране на града. Факт е, че работещите в чистотата работят в рискова зона, каза столичния кмет.

В момента се водят разговори с църквата за начина на провеждане на предстоящите празници Цветница и Великден. Кметът на столицата призова гражданите да си останат по домовете, за да избегнат заразяване при струпване на хора в храмовете.

Пространствата около църквите ще се дезинфекцират. Ще се изнесат навън масите с върбови клонки.

Тъй като от началото на извънредното положение се констатират финансови загуби за Столична община, наложи се да се предприемат мерки за някои конкретни мерки. Вече има икономически съвет, в който влизат водещи експерти.

Към момента има постигнато пълно съгласие всички неработещи заведения зарад извънредното положение да се освободят от такса тротоарно право. Същото се отнася и за наемите на общински помещения или терени, включително на пазарите, които не работят. Предвиждат се и гаранции за малки и средни предприятия.

Загубите на ЦГМ за март месец са приблизително 6 млн. лв. Загубите за април ще са още по-големи. Карти и билети почти не се продават. Вероятно ще бъде продължена валидността на картите за градския транспорт и служебния абонамент за „синя“ и „зелена“ зона  за времето, в което на са функционирали.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Работна група представя до две седмици плана за многоетажните пар......

  Специална работна група ще представи до две седмици плана за градеж на паркинги с публично-частно партньор...

Прочети още keyboard_arrow_right