Ясни са още двама зам.-кметове на Столична община, някои искат разделяне на ресори

Ясни са още два зам.-кмета на Столична община, някои искат разделяне на рес

Снимка: Столица.bg

Яна Генова ще за култура и образование, Гергана Москова поема финанси и здравеопазване на Барбалов

Станаха ясни, макар и неофициално, имената на още двама заместник-кметове в Столична община. Наближава края на седмицата и кметът на София Васил Терзиев трябва да изпълни обещанието си да обяви екипа си.

Повече от седмица на Московска 33 е забелязана Яна Генова, която ще е зам.-кмет в направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности".

В първите си трудни дни, екстремна ситуация и природно бедствие Терзиев показа, че не се страхува и може да се справи. В Столичната община обаче вече става належащо да се обявят имената на заместниците на кмета и те да поемат управлението на ресорите си.

Бивш зам.-кмет на София влезе в УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Спешно Яна Генова трябва да се заеме с общинското дружество Гробищни паркове. Както е известно преди седмица бе подаден сигнал в прокуратурата за брутални нарушения. Другият сериозен проблем за ужаса в столичните гробищни паркове е броят на работниците - 15, които трябва да поддържат всички обекти на дружеството в София. А те тънат в мръсотия, кал, хаос и безредие.

Обвиниха Евгени Крусев в престъпление по служба без вредни последици

Летвата на зам.-кмета по образование, културно многообразие, спорт и младежки дейности високо вдигната археологът и историк доц. Тодор Чобанов. След неговото напускане, категорично бяха запуснати и гробищните паркове. Чобанов е ниво, което е трудно постижимо заради опита му, компетентност и научни достижения. Дали пък Яна Генова е играла физическо, за да е наясно и със спорта в София, както и с фондацията София-Европейска столица на спорта.

Наследникът на доц. Чобанов и Боршош е Яна Генова. Тя е културоложка и из Московска 33 вече се чува, че искала да се раздели ресора и тя да е само зам.-кмет по култура, но до края на седмицата Васил Терзиев ще каже последната си дума.

Ексковчежникът на Столична община Дончо Барбалов рекламира картите за градския транспорт

Друг зам.-кмет, който също се надява на разделяне на ресора е спряганата за мястото на Дончо Барбалов - Гергана Москова, за финанси и здравеопазване. Тя идва от Българската банка за развитие, работила е в одитна компания, и здравеопазването я стряскало. Барбалов управляваше общо 6 дирекции в двата си ресора. А и три пъти поема и транспорта, с което на "главата му лежаха" 8 дирекции на Столична община от общо 43.

Първият зам.-кмет на Терзиев пристигна на „Московска“ 33.

Ще бъдат ли разделени ресорите, ще реши Васил Терзиев и разбира се СОС трябва да гласува преструктурирането. Засега се планува и обединяването на ресори "Транспорт" и "Обществено строителство", както беше до 2019 г. в Столична община. Начело на този ресор в миналото бяха Любомир Христов, който остави и най-забележими следи, по които и днес минаваме - естакадата на Телевизионната кула, Лъвов мост, Руски паметник, Цариградско шосе, Ботевградско шосе и много други. След него за кратко се подвизаваше и Евгени Крусев, който се оказа прекалено млад и неопитен за този тежък ресор.

Ангел Джоргов е новият кмет на Самоков

В началото на последния си мандат Йорданка Фандъкова раздели ресора. Със сигурност това беше най-каръшкият и "прокурорски" ресор. При разделянето "Транспорт" го пое Кристиан Кръстев, но и той не издържа докрая на мандата. Общественото строителство пък бе дадено на инж. Цветан Божинов, който оцеля на Московска 33 само година. Герой се оказа наследникът му инж. Ангел Джоргов, довършил мандата и неоснователно поел цялия хейт около жълтите павета и трасето на петицата, но избирателно пропуснали успехите му - метрото, пробива "Филип Кутев", разширението на Ломско при Обеля, разширението на бул. Рожен и още десетки обекти.

Кристиан Кръстев напуска поста заместник-кмет на София по транспорта

Та, който и да поеме обединените за предстоящия мандат "Транспорт и строителство", Столица.bg му пожелава здраве и успешно завършване на обектите и мандата, и без визита в прокуратурата. Освен този зам.-кмет по строителство, ще има и още един, който ще отговаря за цялостната визия и архитектурата на Столична община, нещо като супервайзор на НАГ и гл. архитект Здравко Здравков. Вече втори месец усилено се спряга името на арх. Любо Георгиев, Екипът на София, който е бивш директор на общинското Софияплан, ръководител на мащабното проучване Визия за София и модератор на поредицата "Разговори за града".

Зам.-кметът на Столична община инж. Цветан Божинов напуска по лични причини

Ирина Савина - зам.-кмет по "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Нейният зам-кметски ресор вече се пое от Никола Барбутов. 

Ако заместник-кметовете на Столична община са повече, значи ли, че отговорността ще е повече?

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София пред НСОРБ: Червените линии се поставят от гражда......

Местната власт е най-близо до гражданите. Във време на предизвикателства и промени от нас се очаква да познаваме най-до...

Прочети още keyboard_arrow_right