Новините в София: Най-важното за деня 29 ноември 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 29 ноември 2023 г.

Снимка: Фейсбук, Княжевецъ

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 29 ноември.

Ясни са още двама зам.-кметове на Столична община, някои искат разделяне на ресори

Спешно Яна Генова трябва да се заеме с общинското дружество Гробищни паркове. Както е известно преди седмица бе подаден сигнал в прокуратурата за брутални нарушения. Другият сериозен проблем за ужаса в столичните гробищни паркове е броят на работниците - 15, които трябва да поддържат всички обекти на дружеството в София. А те тънат в мръсотия, кал, хаос и безредие.Друг зам.-кмет, който също се надява на разделяне на ресора е спряганата за мястото на Дончо Барбалов - Гергана Москова, за финанси и здравеопазване. Тя идва от Българската банка за развитие, работила е в одитна компания, и здравеопазването я стряскало.

Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в нео-ренесансов стил

По сградата вече има и щети, резултат на вандали, видя Столица.bg. По ул. Екзарх Йосиф има изкъртен нов улук и водата се излива върху краката на пешеходците. Сградата на Централни хали е собственост на Кауфланд България, от дружеството обещаха да възстановят обекта, включително и часовника в сградата.  Днес Кауфланд представи свършеното до момента по възстановяването и реставрирането на Централните хали. Преди повече от година, октомври 2022, беше даден старт на реконструкцията, а реалните строителни дейности са започнали преди половин година, каза Иван Чернев, изпълнителен директор на веригата.

Без правила, хаос и нарушители превзеха Студентски град

Паркираният на никъде търговишки джип спря два автобуса по линия 94 на градския транспорт, които не можеха да се разминат и трябваше да изчакат гладните да си купят палачинки, за да продължат по маршрута си. Ехо, Пътна полиция- СДВР, изпратете една патрулка поне автобусите на градския транспорт да се движат по график през зимата. Заради трима нарушители 100 чакат в автобусите. А в центъра по спирките подскачат и питат защо атобус 94 закъснява?

ВАС осъди Витоша ски за 100 лв., трябва да се възстанови Драгалевския лифт

"Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина. Заповедта за ремонт и възстановяване на Драгалевския лифт беше издадена от главния архитект на София арх. Здравков през април 2021 г. Очаквано тя беше обжалвана от собственика „Витоша ски/ Въжени линии“ на всички възможни съдебни инстанции. Сега с окончателното решение на ВАС собственикът е задължен да ремонтира лифта", казва Фандъкова.

Витоша ски след решението на ВАС: Сезирали сме РИОСВ - София и над година и половина нямаме отговор

За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“.

Кметът на София: Забраната за стари коли в центъра трябва да влезе в сила, такова е решението на съда

“Ние обаче ще анализираме внимателно ефекта от въвеждането на нискоемисионната зона и след детайлен анализ ще предложим на Столичния общински съвет как да продължим в бъдеще и какви да са следващите стъпки за 2024 г.”, посочи Терзиев. Нискоемисионната зона за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024 г. Зоната се въвежда в т.нар. малък ринг, който обхваща бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”.

„Възраждане“ в СОС: Искаме отпадне на забраната за стари автомобили в центъра на София

Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, а ПП-ДБ-СС са притеснени единствено, че нямало информационна кампания, но иначе подкрепят мярката. От „Възраждане“ сме категорични, че тази мярка е дискриминационна и нелепа. Няма да доведе до реално подобряване на качеството на въздуха в София, а е вероятно и да го влоши, когато на старите автомобили се налага да изминават повече километри, за да обиколят центъра и така ще замърсяват повече, посочват от „Възраждане“.

Прасета се разходиха из столичния Орландовци (СНИМКИ)

Свободно пасящи прасета се разходиха в столичния квартал „Орландовци“, съобщават столичани във Фейсбук групата „Забелязано в София“. Животинките предизвикаха интерес у минувачите и много от тях не пропуснаха да ги снимат. Не закъсняха и шегите, свързани с коледните празници и традиционната трапеза.

В пиков час камион за смет и патрулка задръстиха столичния Черни връх

За задръстването в едната посока „помага“ и камион на сметопочистваща фирма. Трафикът се затруднява допълнително и заради спряла патрулка на кръстовището. „В студа, при заледените улици, не е най-подходящото време в час пик камиони за препречват улиците в и без това натоварения трафик“, недоволстват шофьори.  

Момиченце на годинка е в „Пирогов“ след падане в частна софийска ясла

Родителите на момичето го водят по спешност в "Пирогов", но заради различните версии от детския център не могат да дадат точна информация на лекарите какво точно се е случило - нещо, което е ключово при травми на глава. Майката се обадила на директорката, която оказала съдействие и заявила, че вероятно момиченцето е пострадало непосредствено преди да бъде взето, затова родителите не са получили обаждане. Оказало се обаче, че инцидентът се е случил час преди детето да бъде взето от забавачката.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 7 май 2024 г....

Времето на 7 май 2024 г.: Очаква ни слънчев ден с разкъсана висока облачност, съобщават от НИМХ. В следобедните часове ...

Прочети още keyboard_arrow_right