Рекорден брой 610 стартират в “По стъпките на Алеко с приятел”

Рекорден брой 610 стартират в “По стъпките на Алеко с приятел”

Снимка: Организаторите

185 отбора ще атакуват двете трасета на Витоша, Банско Филм Фест ще гостува на финала със специална селекция

Рекорден брой участници – 610, ще стартират на 1 октомври в петото издание на отборното планинско състезание с кауза “По стъпките на Алеко с приятел”, съобщиха организаторите.

Те са разпределени в 100 отбора по дългото трасе (~27 км по маршрут с. Железница - Черни връх - с. Владая) и 85 отбора на късото трасе (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая).

И тази година състезанието се провежда в четири категории - “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи”. Най-популярната сред тях остава тази на приятелите, а много сериозен ръст организаторите отчитат и при регистрациите на фирмени отбори.

“Много сме щастливи, че тази година по стъпките на Алеко ще тръгнат рекорден брой участници. С всяко издание имаме все по-силни и подготвени състезатели със сериозни постижения. Въпреки това “По стъпките на Алеко с приятел” си остава повече положително преживяване с кауза, отколкото спортна надпревара. За нас победители са всички, които решат да прекарат ден в планината, да се движат и да бъдат с близките си хора”, обяснява Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”.

“Затова сме горди, че отново имаме широка палитра от участници – от деца до планинари на 80 години, повече и по-малко подготвени, отново ще има и отбори с хора с двигателни ограничения, незрящи и глухонеми. Радваме се, че те искат да бъдат част от това приключение, чувстват се сред приятели и доказват, че когато има желание и екипен дух всичко е възможно.”, допълва той.

Два отбора на фондация “Ела и ти” с участници с двигателни ограничения в специални инвалидни колички и доброволци ще стартират и тази година по късото трасе. В петото издание на “По стъпките на Алеко с приятел” се включва и специален отбор на деца от Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в гр. Роман. Традиционната благотворителна кауза на организаторите също е свързана с тях, като част от средствата от такси за участие ще бъдат предоставени за изграждане на спортна площадка в комплекса.

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

Стартът на дългото трасе се дава точно в 8:00 часа на 1 октомври в с. Железница, като най-бързите състезатели се очаква да финишират във Владая около 11:00 часа. За късото трасе стартът е насрочен за 10:30 часа на площада в с. Владая. Победителите ще бъдат обявени в ранните следобедни часове, а като част от програмата на “По стъпките на Алеко с приятел” на финала организаторите са предвидили и безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест”. Посетителите ще могат да се насладят и на музикална програма и томбола с награди. Подсигурен е и безплатен автобусен транспорт от центъра на София до Старт/Финала и обратно.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство с Български туристически съюз, Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” съвместно с Фондация „София – европейска столица на спорта”.

За състезанието “По стъпките на Алеко”

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в четирите му издания до момента са участвали общо над 1600 човека.

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.

За организаторите 

Туристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развитието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрастни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

10-годишно дете пострада на ски на Боровец, откарано е в "Пирогов......

10-годишно дете от чужбина пострада на ски в Боровец. Ммоченцето е от Великобритания и е било с майка си, съобщи bTV. И...

Прочети още keyboard_arrow_right