6000 души са дарили безвъзмездно кръв в столичната ВМА за година

-

Снимка: Пресцентър ВМА

Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия отбелязва днес – на най-светлия християнски празник 28 години от създаването си.

Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година. От тях повече от половината – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования. „Най-силни” през последната година са били месеците април и септемри, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация. "Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите мобилни екипи", коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.
В Центъра по транфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят. Той запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Николай Стоилов е новият директор на столичната болница „Св. ......

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това с...

Прочети още keyboard_arrow_right