АГ "Шейново" няма дададе 300 000 лв. за разменените бебета, ще изчакат решението на съда

АГ "Шейново" няма дададе 300 000 лв. за разменените бебета, ще изчакат реше

Снимка: Столица.bg

Исканата сума е висока и това показва анализ на 600 дела от областта на медицинските грешки и други дела за неимуществени вреди. Това заяви адв. Мария Шаркова пред bTV по повод исканите по 300 000 лв. обещетение от семействата на разнените бебета в столичната Първа АГ болница "Шейново".

"Този размер е много рядко присъждан и той е със свързани с тежки физически увреждания или смърт на дете. За неправомерно задържане на новородено от персонал на блоницата е присъдено 2000 лв. Фактът е, че нямаме прецент, че непременно трябва да се присъди безпрецедентно обещетение. За незоконно повдигнато обвинение са присъдени 200 000 лв. по дела с тежък стрес и това е за човек задържан, временно лишен от свобода с мярка за неотклонение и тежки последствия за психиката", аргументира се адв. Шаркова.

Разменените в столичната „Шейново“ бебета са върнати на биологичните майки

Единият от адвокатите критикува болницата, че не са дали контраоферта на тяхната от 300 000 лв. "Да кажат много е просто ще даден Х сума. Аз очаквах това да се реши доброволно. Да се предложи справедливо обещетение ,дотолкова, че да се покрият щетите. Майките свикват, но е трудно, аз лично не мога да си представя как до вчера съм гледал едно дете, а сега друго, това се отразява на психиката", обясни адвокатът.

По 300 000 лева поискаха семействата на разменените бебета

"Първо да поясня, че колегата не е предявил претенция и до настоящи ямомент. Няма как болницата да предполага какъв би бил размерът на обещетение. Единствено заявено за неимуществени вреди е от страна на адв. Мангъров, който представлява една от майките (б. р. Севда Михайлова) и още две лица. Той определил и срок на изплащане - 10 дни. Ръководството на болницата след като се запозна с анализа на адв. Шаркова и от друга безпрецедентността на казуса, реши спорът да се отнесе към компететния съд. Зависи от семействата дали имат претенция към болницата, съда или застрахователя на лечебното заведение. Аз мога да кажа, че и на по-късен етап, ако не се постигне пресечна точка между болницата и семейства, да се сключи споразумение, може по време на съдебния процес", каза юристът на АГ "Шейнова".

Адвокат Шаркова препоръча на колегите си, представляващи двете семейства, да помислят и за медиацията за постигане на разбирателство. Тя обясни, че размерът на таксата за 300 000 лв. обещетение е 4% от предявената сума - 12 000 лв., а има и допълнителни разноски, които трябва да платятя семействата, за да започне делото в съда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Благотворителна кампания на БПЦ ще подпомогне детско отделение в ......

Традиционната благотворителна кампания на Светия Синод на Българската православна църква по повод 1 юни – „Д...

Прочети още keyboard_arrow_right