Две общински болници увеличават капитала си

-

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет ще обсъди на заседанието си в четвъртък три доклада, с които се увеличава капитала на две общински болници и се дава разрешение за осигуряване на дълготраен материален актив, съобщават от пресцентъра на градския парламент. Докладите са внесени от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев и общинските съветници Ваня Григорова и д-р Антон Койчев.

Първият доклад е предложение Втора МБАЛ да достави и изгради мълниезащитна заземителна уредба и два броя мълниеприемници в лечебното заведение. Според изискванията на действащите нормативни уредби, общинското дружество е длъжно да осигури такава защита на сградата, за да гарантира безопасността на хората срещу травми и щети, в резултат на мълнии. Тъй като техниката струва над 10 хил. лв., покупката може да стане само след одобрение от Столичния общински съвет, който е принципал на болницата.
Стойността на мълниезащитата е до 14 000 лв. и Втора МБАЛ ще я купи със собствени средства, при спазване на изискванията на Закона за обществените поръчки.

С другите два доклада се предлага увеличаване на капитала на Втора МБАЛ и на Университетската Първа МБАЛ с непарични вноски.

В края на миналата година, след проведени процедури по Закона за обществените поръчки, Втора МБАЛ купи нов 64-срезов скенер, на стойност 1,1 млн. лв. Апаратът позволява неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология в болницата да извършват съвременна диагностика и лечение при мозъчни и сърдечно-съдови заболявания на пациентите. Освен това беше извършен ремонт на западната фасада на лечебното заведение, в размер на 110 000 лв.

Увеличаване на капитала с непарична вноска се предлага и за Университетската Първа МБАЛ , където е купен роботизиран апарат за UV дезинфекция на стойност 150 000 лв.
Средствата за новата апаратура в двете болници, както и за ремонта във Втора МБАЛ бяха отпуснати в края на 2022 г. с решение на СОС за подобряване на материално-техническата база на общинските лечебни заведения.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Съдовите хирурзи на столичната „Св. Екатерина“ преглеждат безплат......

Екипът на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“ обявява в началото на ю...

Прочети още keyboard_arrow_right