Александровска болница извършва безплатни прегледи за глаукома

Александровска болница извършва безплатни прегледи за глаукома

Снимка: Столица.bg

Не е необходимо пациентите да взимат направление по здравна каса, уточняват от лечебното заведение

"Александровска Болница" организира безплатни, скринингови и консултативни прегледи за глаукома на пациенти над 45 години и без направление оп здравна каса, съобщиха от лечебното заведение. Кампанията е традиционна и е по повод Световната седмица за превенция на глаукомата.

Прегледите ще се извършват от 5 март 2024 г., в очните кабинети на ДКЦ ,"Александровска", входът откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерата, в делничните дни от 14.00 до 17.00 ч. Пациентите могат да се запишат на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 13.00 до 15.00 ч. 

Иновативно лечение спира прогеса на глаукомата

При необходимост пациентите ще бъдат изследвани безплатно с очен скенер от най-ново поколение (ОСТ-А). Апаратурата предоставя възможност за комплексна оценка на кръвоносните съдове в ретината и състоянието на нервните влакна и представлява един от най-новите подходи за диагностика и проследяване на широк кръг на очни заболявания, включително и на глаукомата.

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Безплатни прегледи за глаукома в столичната Александровска болница

В резултата на заболяването, сравнително високата честота, се получава тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение. Глаукомата се определя като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

В Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александровска" функционира най-старото в страната и единствено в България отделение, обособено като индивидуална структура, специализирано в диагностика, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома.

Клиниката разполага с богат арсенал от ново и модерно оборудване за диагностика, проследяване и лечение на глаукомата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Уволнен е директорът на столичната болница „Лозенец“...

Министърът на здравеопазването освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов, съобщават от ведомс...

Прочети още keyboard_arrow_right