Безплатни консултации за възпалителни чревни заболявания в столичната ИСУЛ

-

Снимка: Столица.bg

Безплатни консултации за пациенти с Хронични възпалителни чревни заболявания ще се провеждат в Световният месец за борба с този тип заболявания. Прегледите ще се извършват от 7 до 31 май 2024 г. в Клиниката по гастроентерология на столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

С термина ХВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон (БК) и улцерозен колит (УК). Според Европейски и световни епидемиологични данни между 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и Улцерозен колит у нас, но много малка част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е неизвестен, тъй като България, е от малкото страни в Европейския съюз, която е все още без работещ регистър на двете заболявания.

Прегледите ще се провеждат в Клиника по гастроентерология от 8:30 до 14:00 часа.
Необходимо е предварително записване най-късно до 10 май 2024 г. на тел. 02 94 32 618 (между 9:00 и 14:30 часа).

Консултациите са насочени към пациенти, които:
- са диагностицирани с ХВЧЗ;
- имат неуточнен (неовладяващ се с терапия) диаричен синдром;
- имат наличие на патологични примеси в изпражненията;
- имат роднини, които са диагностицирани с болест на Крон или Улцерозен колит или друго, асоциирано с тях автоимунно заболяване (напр. болест на Бехтерев, ревматоиден артрит).

За прегледите не се изисква направление. Добре е пациентите да носят цялата си налична документация. При необходимост те ще бъдат запланувани за хоспитализация с цел безплатна допълнителна диагностика и провеждане на лечение.

За Хроничните възпалителни чревни заболявания:

Болестта на Крон и Улцерозният колит са имуномедиирани заболявания, които засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Нелечими са, но има голямо значение ранната диагноза и редовното проследяване на болестта. Без това могат да настъпят сериозни усложнения, които са инвалидизиращи и дори животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е трудно – изисква се посещение в специализиран център.

Рискови фактори за развитие на ХВЧЗ:

- Тютюнопушене – любопитно е, че употребата на цигари има различно влияние върху болестта н Крон и Улцерозния колит. Тютюнопушенето увеличава 2 пъти вероятността да се разболееш от болест на Крон, особено при жените. Същевременно има известен протективен ефект при Улцерозен колит.
- Хигиенна хипотеза - намаленото излагане на чревни бактерии и подобрената хигиена през ранния живот може да доведе до неподходящи имунологични реакции на по-късен етап.
- Заразяване със специфичен тип бактерии ( E. сoli).
- Редовен прием на някои медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства (обезболяващи), антибиотици, контрацептиви.
- „Западният начин на живот“ – нередовно или хранене на крак, прием на Junk food, безалкохолни напитки, съдържащи много захар.
- Стресът – за него е доказано, че може да влоши или да инактивира симптомите при ХВЧЗ.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Стоян Миланов от " Пирогов" бе награден за принос в спешната......

3 награди получи УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Световния ден на спешната медицина по време на научната конференция "Токсикол...

Прочети още keyboard_arrow_right