Десетки столичани се прегледаха безплатно при кардиолозите в болница „Лозенец“

Десетки столичани се прегледаха безплатно при кардиолозите в болница „Лозен

Снимка: УМБАЛ "Лозенец"

Десетки столичани се включиха в кампанията на столичната УМБАЛ „Лозенец“ и си направиха безплатни кардиологични прегледи. Акцията се проведе миналата седмица и беше по повод Деня на сърцето.

По време на прегледите лекарският екип установи, че 30 от посетителите имат клапни заболявания в различен стадий, като по-голямата част от тях са оперирани преди време. При останалите е налице клапен порок, който налага проследяване във времето, без необходимост от хирургична интервенция. На трима пациенти е препоръчана сърдечна операция – двама от тях са с аортна стеноза, а един – с митрална инсуфициенция.

При прегледите беше използвана модерна апаратура - ехокардиограф с 3D възможности, а явилите се бяха консултирани от доказания специалист, началник на Отделението по кардиохирургия д-р Веселин Георгиев и висококвалифицираните ни кардиолози д-р Тодор Димитров и д-р Георги Марков.

През уикенда В Костенец топспециалистът д-р Асен Тодоров, началник на Отделението по съдова хирургия консултира  50 пациенти, а доказаният специалист от Клиниката по акушерство и гинекология д-р Калоян Персенски  извърши преглед на  15 жени на възраст над 40 г..

Съдовият преглед включваше снемане на анамнеза, локален статус на пациента и доплерова диагностика - оценка на каротидните артерии, аорто-илиачния и феморо-поплитеален сегмент. По-голямата част от пациентите бяха диагностицирани с хронична венозна недостатъчност и насочени  за оперативно лечение - лазерна аблация. Петима души с установена мултифокална атеросклероза - високостепенни каротидни стенози и стенози на артериите на долните крайници, бяха насочени за провеждане на образно изследване с контраст.

По време на АГ консултациите,  бе извършена профилактика на гинекологичните заболявания – ултразвук, цитонамазка и гинекологичен преглед. При пет от прегледаните бе установена гинекологична патология, налагаща оперативна намеса или допълнително диагностично уточняване.

Инициативата на болница „Лозенец“ за организиране и провеждане на изнесени безплатни профилактични прегледи в различни точки на страната продължава. През месец октомври началникът на Отделението по очни болести д-р Иво Инджов ще преглежда безплатно пациенти за катаракта и глаукома в Самоков и Етрополе, а екип в състав хирург и рентгенолог ще извършва профилактика на рак на гърдата в гр. Долна баня.  В следващите месеци лекари от лечебното заведение ще преглеждат безплатно пациенти  и в други населени места в Софийска област.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 185 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right